Hopp til innhold

Politiet leverer stjålne sykler tilbake til tyven

Mange opplever sykkeltyveri, men mangel på rammenummeret gjør arbeidet for politiet vanskelig. Av og til må de la tyven beholde tjuvgodset.

Politioverbetjent Pål Berg med stjålne sykler

I Trondheim ble det i 2017 stjålet over 1500 sykler. Dersom eierne ikke har kunnskap om rammenummeret, er det vanskelig for politiet å returnere syklene.

Foto: Morten Karlsen/NRK

– Det stjeles veldig mange sykler i Trondheim og problemet er at rammenumrene ikke er med i anmeldelsen når den blir levert inn, sier Pål Berg, politioverbetjent i Trøndelag politidistrikt.

Denne uka måtte en 22 år gammel mann fra Trondheim møte i retten, tiltalt for tyveri av 13 sykler til en samlet verdi av om lag 400 000 kroner.

På landsbasis ble det stjålet 13 672 sykler i fjor – 1 695 av dem i Trondheim.

En vanskelig jobb for politiet

– Oppfordringen min er å ta vare på sykkelen. Parker den på steder hvor det ferdes folk, ha ordentlig lås og ha tilgang på rammenummer, sier Berg.

Politioverbetjent Pål Berg med stjålne sykler

Politioverbetjent Pål Berg har opplevd å måtte la tyven beholde sykkelen fordi de ikke har nok bevis i saken.

Foto: Morten Karlsen / NRK

I tillegg ber ham folk ta vare på noen viktige sifre, nemlig sykkelens rammenummer. Altfor mange slurver med dette, ifølge Berg.

Det betyr at politiet enkelte ganger er nødt til å la en sykkeltyv beholde tyvegodset, om de ikke kan bevise at sykkelen er stjålet.

– Det hender, men ikke ofte, forklarer Berg, som anbefaler at du oppbevarer rammenummeret hvor du har verdisaker eller lignende.

– Da får vi kanskje til å levere tilbake litt flere sykler i fremtiden.

– Ikke nødvendigvis lett å finne rammenummeret selv

Bjørn Vindvik, daglig leder ved Hank Sport i Trondheim, passer alltid på så kunden får med seg en lapp med sykkelens rammenummer etter sykkelhandelen.

Bjørn Vindvik, daglig leder på Hank Sport i Trondheim

Bjørn Vindvik ved Hank Sport forsøker å gjøre det enkelt for kundene å ta vare på rammenummeret.

Foto: Morten Karlsen/NRK

– Men jeg tror aldri jeg har fått spørsmål om rammenummer i en salgssituasjon. Det er nok vi som gjør kundene oppmerksomme på at dette er viktig å ta vare på, sier Vindvik.

Ifølge ham er det ikke alltid lett å finne rammenummeret på egen hånd. Til og med de ansatte i butikken kan slite enkelte ganger.

– På de aller fleste syklene finner vi det på det laveste punktet på ramma. Men det finnes veldig mange ulike typer sykler, og rammenummeret kan stå på de rareste steder. Av og til må vi ringe produsenten for å finne det.

Forsikringsselskapet krever ikke rammenummer

NRK har snakket med flere syklister på gata, og det er varierende hvor god kjennskap de har til eget rammenummer. Noen har det nedskrevet, andre satser på å få penger igjen på forsikringen om uhellet er ute.

Forsikringsselskapene krever ikke at kunden har kontroll på rammenummeret, og om alt er i orden vil du få pengene tilbake.

Flere NRK har snakket med i forbindelse med saken har også registrert seg i sykkelregistre, og da har man tilgang på rammenummeret via denne oversikten.