Hopp til innhold

Politiet likte heimerten

Hjemmebrentkulturen står sterkere i Trøndelag enn resten av landet. Selv politiet tok seg en smak av beslaget, kommer det frem i ny dokumentarfilm.

Hjemmebrentbeslag
Foto: Faction Film

Faction Film presenterer historien om hjemmebrent i en times dokumentarfilm på NRK lørdag 16. desember.

Det er en humoristisk beretning om brennevinet som først var medisin, senere ble det sundt, nærende og nødvendig til arbeidet.

Men på slutten av 1800-tallet endrer den forestillingen seg. Da ble brennevinet etter hvert ansett som et problem.

- Men da hadde vi lært oss brennekunsten og  den var det ikke bare å venne folk av med. Hjemmebrenningen var  rett og slett blitt kultur, forteller Dag Hoel i Facion Film til NRK Trøndelag.

Filmskaperne har gjort opptak blant annet fra en fest i Åfjord.

- Det er viden kjent at hjemmebrentkulturen står sterkere i Trøndelag enn resten av landet, bortsett fra noen steder på Hedemark, der hjemmebrent er like utbredt som på byga i Trøndelag, forklarer Hoel.

 

Ivar Nergaard
Foto: Faction Film

Smakte på beslaget

Fra Trondheim rapporterte politiet om beslag av "særdeles velsmakende hjemmebrent", og en lensmann lot seg intervjue om at han ikke likte å jakte på hjemmebrennere "fordi polspriten er så dyr".

- Vi har sett på hvordan hjemmebrentkulturen utviklet seg over hele landet over tid, forklarer Dag Hoel til NRK Trøndelag.

I filmen fortelles det om hvordan hver epoke hadde sitt syn på hjemmebrent, og danser og koreograf Jo Strømgren forteller om sin oppvekst i Trondheim.

- Jo Stømgren vokste opp på Tiller i Trondheim på 80-tallet, og da var hjemmebrent adskillig mer utbredt enn det er i dag, sier Hoel.

Akseptert

I filmen møter vi tradisjonsbærere flere steder i landet. Privat spritproduksjon er ulovelig, men i manges bevissthet er det ikke mer ulovelig enn "å sykle uten å ha hendene på styret".

I filmen møter vi skuespiller Ivar Nergaard, godt kjent fra Adamseplene i Trondheim, som destillatør. Det er han som følger oss gjennom den ulovlige spritens historie.