NRK Meny
Normal

Saken mot SOS Rasisme henlagt

Trondheim kommune sin anmeldelse av SOS Rasisme blir henlagt, fordi politiet ikke har ressurser nok til etterforskning – det liker ikke politikerne.

Nye SOS Rasisme

SOS Rasisme var anmeldt for å ha lurt til seg 113.000 kroner ved å forfalske informasjon.

Foto: NRK

Yngve Brox

Gruppeleder for Høyre, Yngve Brox.

Foto: Ole Petter Klepp

Det var i mars i år at Bystyret valgte å anmelde SOS Rasisme for å ha forfalsket informasjon og lurt til seg ekstra støtte som de egentlig ikke hadde krav på. Nå blir saken henlagt av politiet, fordi de ikke har ressurser nok til å etterforske den.

SOS Rasisme skal ha juksa med medlemstallene og fått så mye som 113.000 kroner i ekstra driftstilskudd.

– Det er viktig å huske på at disse pengene kommer fra en felles pott, og at når noen jukser med informasjon så går det utover andre, uskyldige organisasjoner, sier gruppeleder for Høyre, Yngve Brox til NRK.

Skuffa politikere

Da Bystyret gikk til anmeldelse tidligere i år, begrunnet de det med at organisasjonen hadde brutt tilliten til Trondheim kommune alvorlig. Rådmannen i Trondheim krevde i tillegg at hele summen SOS Rasisme hadde lurt til seg i driftstilskudd, skulle betales tilbake.

Sånn gikk det ikke.

Det var i Formannskapet i går at politikerne ble orientert om henleggelsen. Yngve Brox liker det dårlig.

– Jeg er veldig skuffa over at politiet velger å henlegge en sånn sak, sier han.

I Hugesund etterforsker politiet de sentrale leddene i SOS Rasisme for omfattende bedrageri og økonomisk utroskap. Denne saken berøres ikke av at politiet i Trøndelag nå henlegger sin sak.

Vurderer å anke

Morten Wolden

Kommunaldirektør for kultur og næring i Trondheim, Morten Wolden.

Foto: Carl-Erik Eriksson © Trondheim kommune

Kommunaldirektør for kultur og næring i Trondheim kommune, Morten Wolden vil vurdere å klage på henleggelsen.

– Vi må ta en vurdering sammen med kommunens egne jurister om hvordan vi skal gå frem. Vi bør også snakke med Sør-Trøndelag fylkeskommune som også har anmeldt SOS Rasisme, men fått samme beskjed som oss, sier Wolden til adressa.no.

En eventuell anke må skje innen tre uker etter at politikerne fikk brevet med begrunnelsen for hvorfor saken ble henlagt, noe som vil si innen 21. november.

Andre rammes

Brox understreker at dette er en viktig sak å etterforske av flere årsaker.

– Det er mange uskyldige organisasjoner som rammes når én oppfører seg uærlig og stjeler penger fra fellespotten, sier han.

Politiet burde så absolutt prioritere denne saken, mener gruppelederen.

– Når en organisasjon som SOS Rasisme lurer til seg penger de har rett på, går dette direkte utover andre organisasjoner som gjør en viktig jobb her i Trondheim, avslutter Brox.