Politiet har opphevet evakueringen ved Driva

Vanngjennomstrømmingen i kanalen NVE har gravd i snøskredet i Driva, er stabil og demningen ligger i ro. Dette betyr at evakuerte får flytte hjem igjen.

Et snøras har dannet en ispropp over elva Driva i Oppdal

Det var et snøras som dannet proppen i elva, og førte til at folk ble evakuert.

– Situasjonen er stabil og demningen har oppført seg bra. Så vi er så trygg som vi kan være. Vi vil jobbe på demningen kontinuerlig de neste døgnene og Sivilforsvaret vil holde vakt over helga, sier Kari Øverlid i NVE til NRK.no torsdag kveld.

Vannmengden er halvert

Kari Øverlid, regiondirektør i NVE

Kari Øverlid er regiondirektør i NVE.

Foto: Petter Moen Nilsen/NRK

I ei pressemelding skriver NVE at de har observert situasjonen nøye, og det er ingen tegn til brudd eller gjennomslag.

De har i løpet av perioden onsdag kveld til torsdag formiddag tappet ned magasinet omtrent en meter. Foreløpige beregninger viser at vanninnholdet i magasinet nå er halvert til ca. 100.000 kubikkmeter.

38 innbyggere ble evakuert tirsdag kveld fordi NVE var usikre på hvordan vannet ville oppføre seg. Onsdag kveld fikk de lokale arbeiderne endelig hull på demningen.

I alt 35 boliger ble evakuert og produksjonen ble stanset ved en skiferbedrift med 50 ansatte noen kilometer sør for Oppdal som følge av fare for flom.

Skal fjerne snø og is

– For å unngå farlige situasjoner i en vinterflom eller ved mye nedbør, må mest mulig av snøen og demningen i elveløpet fjernes i løpet av den nærmeste uken, opplyser NVE.

Direktoratet bemerker at arbeidet med å tømme magasinet og ha kontroll på demningen har hatt en framdrift som er bedre enn forventet.

Publikum rådes til fortsatt å være oppmerksom på is og økt vannføring langs vassdraget.

Her løsner isproppen i Driva onsdag kveld.

Det ble gravd i isen for å lage renner slik at vannet i demningen kunne renne ut på trygt vis.