– Lykkelige over at det ikke endte verre

– Vi er lykkelige over at denne hendelsen ikke fikk et verre utfall. Nå må vi vurdere om vi var godt nok forberedt på et slikt scenario, sier Torgeir Moholt, stabssjef i Sør-Trøndelag politidistrikt.

Knivdrama på nattbuss

Situasjonen for politiet var uoversiktlig da de kom dit.

Foto: Henrik Sundgård / NRK

Torgeir Moholt

Torgeir Moholt, stabssjef hos politiet.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK

Politiet valgte å rykke ut med bevæpna styrker både fra Sør- og Nord-Trøndelag da meldingene om masseslagsmålet på nattbussen kom.

– Eskalerte raskt

Den første meldinga om slåsskamp på nattbussen som gikk fra Trondheim sentrum til Stjørdal, kom til politiet klokka 0330.

– I løpet av ei helg kan vi få mange meldinger om slagsmål på buss. Men dette eskalerte raskt, vi fikk melding om at det var observert kniv og blod. Det ble mer og mer alvorlig, sier Moholt.

Bussen ble stoppa på en holdeplass ved Storsand i Malvik, politiet hadde kontakt underveis både med bussjåføren og flere av de 24 passasjerene.

– Vi fikk melding om det vi definerte som pågående, dødelig vold i en buss med mange passasjerer, og måtte handle deretter, sier Torgeir Moholt, stabssjef i Sør-Trøndelag politidistrikt.

– Vi skal være trent og mentalt forberedt på å håndtere slike situasjoner, sier han.

– Må ha mental bevissthet om at slikt kan skje

Da politiet kom til stedet, var situasjonen uoversiktlig, men det viste seg raskt at ingen var alvorlig skadd.Flere personer var lettere skadd, og en mann i slutten av tenåra ble sendt til St. Olavs hospital for behandling av moderate skader. Ingen skal ha knivskader, det er kun snakk om slagskader.

– For dem som var i bussen, var det dramatisk. Seks av dem er tatt med til politistasjonen for vitneavhør, sier Moholt.

Fem menn i alderen 20 til 26 år er mistenkt eller sikta i saken. De er pågrepet og tatt med til politihuset for avhør.

– Vi har kontroll på alle som har vært involvert i saken, sier Torgeir Moholt.

Politiet har lørdag formiddag ei samling for å gå gjennom det som skjedde, og finne ut om de var godt nok forberedt.

– Denne gangen gikk det ikke så ille som det kunne ha gått, og vi var raskt på stedet, men vi er nødt til å ha ei mental bevissthet om at slike situasjoner kan oppstå, sier Moholt.

Politiet jobber videre med tekniske undersøkelser og avhør. Avhørene av vitner og mistenkte vil legge grunnlaget for det videre arbeidet.

– Alle bussene til AtB har montert utstyr for videoovervåkning, og vi er i dialog med AtB for å få ut overvåkningsvideoen, sier Torgeir Moholt.

Politiet brukte store ressurser for å få kontroll på situasjonen. Slagsmålet utviklet seg på en nattbuss i Malvik.