NRK Meny
Normal

Politiet på Twitter-bølgen

Politimestere over hele landet har kastet seg på bølgen og opprettet Twitterkonto.

Oslo-politiet på Twitter

Politiet i Oslo har over 8 300 følgere på Twitter.

Foto: Skjermdump Twitter.com

Politimester Trond Prytz

Politimester Trond Prytz i Nord-Trøndelag.

Foto: NRK

– Vi ønsker å bruke de mulighetene som sosiale medier gir. Vi ønsker å ha kontakt med samfunnet rundt oss, og må derfor spille på Twitter, sier Trond Prytz, politimester i Nord-Trøndelag politidistrikt til NRK.no.

Politidistriktet opprettet Twitterkontoen for en måned siden. Politiet i Hedmark, Oslo, Nordmøre og Romsdal og Finnmark er også å finne på Twitter.

Les også: Anmelder politi for trakassering

Ønsket om færre ble til flere

Politiet bruker kontoen for å få ut viktige beskjeder. Målet var å slippe mange henvendelser fra media.

– Bakgrunnen for at vi åpnet en Twitterkonto, er at media ikke skal ringe oss så ofte. Vi ønsker å spare tid, og spare journalistene for sjekkerunder. Det vi ser nå, er at siden vi kun legger ut korte nyhetsmeldinger, ringer journalistene likevel for å få mer informasjon, sier Jan Birger Jacobsen, politiinspektør i Nord-Trøndelag politidistrikt.

Kanal ut til publikum

Politimeister Johan Brekke

Politimester Johan Brekke i Sogn og Fjordane politidistrikt.

Foto: Simon Solheim / NRK

Politimesteren i Sogn og Fjordane har brukt Twitter i flere måneder og bruker det ivrig.

– Jeg er en av de politimestrene som har skjønt at Twitter er en nyttig informasjonskanal, sier politimester i Sogn og Fjordane, Johan Brekke.

Han twitrer mye om det som skjer i hans politidistrikt og om ledelse i politiet. Han er mer avventende med informasjon fra operasjonssentralen.

– Jeg bruker det som en viktig kanal for å få ut informasjon til publikum. Jeg har fått mange positive reaksjoner fra publikum om at jeg bruker Twitter.

Lav terskel for kontakt

Torbjørn Aas

Torbjørn Aas, konstituert politimester i Vestfinnmark.

Foto: Pressefoto

I Finnmark har også politiet sett verdien av å være på sosiale medier.

– Jeg kan fange opp aktuelle saker, og delta i diskusjoner, sier Torbjørn Aas, konstituert politimester i Vestfinnmark politidistrikt.

Torbjørn Aas tvitrer i sitt eget navn, men legger ikke skjul på at han jobber i politiet. Han håper de som følger nyhetsstrømmen hans, deler informasjonen videre til sine lesere.

– I dag har jeg for eksempel lagt ut en melding, og den har blitt retweetet 22 ganger, og da har jeg nådd mine 2200 følgere, samt alle følgerne til de 22 som retweetet meg. Jeg når mange på en veldig effektiv måte, sier Torbjørn Aas.

Politimesteren forteller videre at Twitter gjør politiet mer tilgjengelig.

– Det er fin arena å møte publikum, og være en synlig profil. Twitter gjør politiet tilgjengelig, og det er en lav terskel for å ta kontakt, forteller Aas.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Twitter Nord-Trøndelag

Nord-Trøndelag politidistrikt twitrer under navnet @politiNTrondops, og har 175 følgere.

Vurderer å twitre

Politimester i Sør-Trøndelag politidistrikt, Nils Kristian Moe

Politimester i Sør-Trøndelag politidistrikt, Nils Kristian Moe.

Foto: Morten Andersen / NRK

I Sør-Trøndelag har ikke politiet kastet seg på bølgen.

– Vi er nødt til å prioritere ressursbruk og tidsbruk. Akkurat nå er kommunikasjonsrådgiveren ute i permisjon, og vi har derfor ikke diskutert det strategisk enda, sier politimester i Sør-Trøndelag politidistrikt, Nils Kristian Moe.

Han er åpen for å vurdere Twitter i fremtiden.

– Vi prøver å være gode på kommunikasjon, og må kanskje vurdere Twitter. Det er foreløpig det samme om kommunikasjonen skjer på Twitter eller på andre arenaer, sier Moe.

Les også: Politidirektoratet ønsker færre politidistrikt i Norge..

– Må ikke forvente at vi svarer

I Nordmøre og Romsdal er politiet veldig ferske på Twitter. De opprettet Twitterkonto for fem dager siden.

– Bakgrunnen er at andre politidistrikt har hatt gode erfaringer med Twitter, deriblant Oslo politidistrikt. Tidligere har vi lagt ut mye informasjon på politi.no, men det kan være gunstig å få ut informasjonen litt raskere, sier Geir Kristoffersen i Nordmøre og Romsdal politidistrikt.

Politiet ønsker at Twitter skal gi tips om saker, men understreker at det ikke må forventes at de svarer via Twitter.

– Vi har ikke ressurser til å svare på forespørsler. Vi bruker det for enveisinformasjon, og ikke for kommunikasjon, sier Geir Kristoffersen.

Video fra Trøndelag

Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.
Tellefsen antyder at Liv Ullmann duppet av under den nye Trondheims-filmen. - Det beste i meg kommer herfra, sier Liv Ullmann etter å ha sett filmen på Kosmorama.