Politiet advarer mot softgun

Barn helt ned i 12-årsalderen leker med softgun i Steinkjer, og politiet advarer mot det våpenlignende leketøyet.

Illustrasjonsfoto soft gun.

Det er slike våpenlignende leketøy barn leker med i Steinkjer.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Det er barnas foreldre som kjøper lekevåpenet til ungene sine. Barna bruker softgun når de leker krig.

– Vi ser helst at barna ikke skal bruke slike leketøy som ligner på virkelige våpen. Folk kan føle seg truet når barn leker med noe som ser ut som et våpen, sier lensmann Snorre Haugdahl i Steinkjer til NRK.

Lensmann i Steinkjer, Snorre Haugdahl

Lensmann Snorre Haugdahl advarer mot å la barn leke med softgun.

Foto: Knut Reitan / NRK

Softgun er laget av plast, men ligner veldig på et virkelig våpen. Det skyter ut små, runde plastkuler, og er populært blant barn og ungdom.

– Leker krig

– Vi bruker det når vi leker krig. Vi står på baser, og prøver å skyte på de andre mens vi forsøker å unngå å bli truffet, sier barn i Steinkjer NRK har vært i kontakt med.

Jørgen Rikstad selger softguns i Steinkjer, og han bekrefter at en del foreldre kommer innom.

– Det er noen som kjøper softgun. Vi forsøker å forklare hvordan de skal brukes, men det er ikke alltid det blir overholdt, sier Rikstad.

Må være 18 år

For du må være 18 år for å få kjøpe og eie en softgun. Men i Steinkjer leker altså barn ned i 12-årsalderen med det våpenlignende leketøyet.

– Den siste uka har vi rykket ut to ganger fordi folk blir engstelige av ungenes lek med softgun. Ungene kan ta med seg våpenet, og peke og skyte på folk som ikke er med i leken, sier Snorre Hugdahl hos politiet.

Lensmannen i Steinkjer liker ikke at foreldre kjøper slike leketøy som barna får bruke.

– Kontrollerte former

– Man må være 18 år for å kjøpe softgun, og når foreldrene kjøper det uten et strengt regime rundt bruken av det, kan det komme dårlig ut, mener Haugdahl.

Nå ønsker politiet at leken med softgun kommer inn i kontrollerte former.

– Softgun burde vært brukt innenfor godkjente områder og med kyndige instruktører. All behandling av våpen uten grunnleggende opplæring er farlig, understreker lensmannen.