Hopp til innhold

Politiet advarer mot falske Facebook-sider

Politiet i Sør-Trøndelag advarer publikum om falske politisider på Facebook. – Dette er uønsket og kan skade politiets tillit hos publikum, sier politiet.

falsk politiside

For mannen i gata kan en slik profil se ut som den er ekte, men, politibetjent Viggo Hansen ber publikum ha øynene åpne og se etter mistenkelig oppførsel på sidene.

Foto: Skjermbilde/Facebook

Politiet i Orkdal, Skaun, Agdenes, Meldal, Hemne og Snillfjord har lagt ut en advarsel på sin Facebook-side om at det finnes falske politiprofiler på sosiale medier.

– Dette synes jeg ikke er noe ålreit. Om det ikke svekker politiet sin tillit som helhet, så svekker det i hvert fall politiets tillit på sosiale medier, sier politibetjent i Orkdal og Agdenes lensmannskontor, Viggo Hansen.

Politibetjent Viggo Hansen ved Rygge lensmannskontor

Politibetjent i Orkdal og Agdenes lensmannskontor, Viggo Hansen, advarer mot falske politiprofiler på sosiale medier.

Foto: Lars Håkon Pedersen / NRK

Politibetjenten administrerer distriktets Facebook-side, og mener at politiet kommer nærmere publikum ved å ha slike sider på sosiale medier, men at det er svært uheldig at sidene misbrukes på denne måten.

– Advarselen på siden vår er ment som en påminnelse om det å vite hvem en snakker med når en gir fra seg sensitiv informasjon, sier Hansen til NRK.

Mistenkelig oppførsel

Politidistriktet viser til en side der noen utgir seg for å være politiet og går aktivt ut og ber publikum om å sende en melding på Facebook om noen trenger hjelp.

– Vi vil ikke ha akutte meldinger eller hendelser inn på Facebook, så dette så rart ut, sier Hansen.

Falsk politiprofil

Slike meldinger legger ikke politiet ut på sine Facebook-sider.

Foto: Skjermbilde/Facebook

Politidirektoratet har lagt føringer for hvordan en politiside på Facebook skal se ut, og Hansen oppfordrer folk til å sjekke at politisiden blant annet har samme profilbilde som andre politisider på Facebook.

– Hvis det dukker opp en politiside på sosiale medier som man mistenker at ikke er ekte, så kan man ringe til det lensmannskontoret eller det distriktet det gjelder for å høre om de faktisk har en side på sosiale medier og hvordan den ser ut, sier Hansen.

– Alvorlig

Å lage seg en profil på nettet er fort gjort. Det er lett å skjule seg bak falske profiler på Facebook. I 2012 meldte Facebook at nesten én av ti brukerprofiler ikke er den de utgir seg for å være.

– Dette er ikke saker for politiet. Facebook pleier å rydde opp i dette selv, men når noen utgir seg for å være politiet og oppfordrer folk til å kontakte dem, så er det svært alvorlig, og det må vi ta tak i, sier Hansen.