Hopp til innhold

Anmelder politiet for brudd på dyrevelferdsloven

Rennebu Utmarksråd anmelder politiet for å ikke ha varslet fra om en viltpåkjørsel.

Død elg ligger i veikanten på E6

Det gikk flere timer fra politiet ble varslet om at denne elgen var påkjørt før de varslet viltnemda. Om elgen led før den døde er ukjent.

Foto: Svein Erik Morseth/Rennebu Utmarksråd

– Det holder ikke mål i det hele tatt, sier en oppgitt styreleder i Rennbu Utmarksråd, leder i fallviltgruppa i Rennebu, Svein Erik Morseth.

Natt til onsdag denne uka ble en elg påkjørt sør for Storpynten i Rennebu kommune. Sjåføren ringte til politiet og varslet fra om hendelsen like før klokka halv to på natta.

Det var adressa.no som først omtalte saken.

Les også: Bilister må varsle om elgpåkjørsler

Les også: Tre skadd etter elgpåkjørsel

Varslet etter flere timer

– Jeg ble oppringt av flere på morgenkvisten som varslet om den døde elgen som lå i grøfta. Da ringte jeg til vakttelefonen vår og spurte om vedkommende på vakt hadde fått beskjed om påkjørselen, det hadde han ikke, sier Morseth.

Morseth kjører seg en tur til stedet og finner elgen i veikanten. Da var elgen død.

Først like før klokka halv åtte får han en telefon fra politiet om den påkjørte elgen.

– Det går ikke an at de er så trege. Noen ganger er dyrene i live, selv om den som ringer inn sier at dyret er dødt. Det har skjedd flere ganger, sier Morseth.

Viltlederen og nå sett seg lei på den trege varslinga og valgt å anmelde Sør-Trøndelag politidistrikt for brudd på dyrevelferdsloven.

– Vi har flere ganger tatt opp at de er forpliktet å varsle oss når de får inn melding om viltpåkjørsler. I anmeldelsen peker vi på flere tilfeller. I samtaler med politiet tidligere har vi advart dem om at vi ville anmelde dem dersom de ikke følger rutinene sine, sier Morseth.

Les også: Kjører videre uten å varsle om dyrepåkjørsel

– Har rutiner

Hos politiet har de registrert at det er kommet inn en anmeldelse mot dem. På grunn av dette er det vanskelig for seksjonslederen ved operasjonssentralen i Trondheim å kommentere saken.

– På generelt grunnlag kan jeg si at vi har rutiner for hva vi skal gjøre når det kommer til vilpåkjørsler. Dette innebærer blant annet å varsle viltnemda, sier seksjonsleder Roy Johnsen hos politiet i Sør-Trøndelag.

Håper på bedring

Fallviltlederen ønsker ikke å ha noen mening om politiet tar for lett på viltpåkjørsler, men sier at de vanligvis er flinke til å varsle i fra.

Men han er samtidig klar på at han ønsker at politiet skjerper inn sine rutiner på varsling.

– Operasjonssentralen tar imot henvendelser fra hel fylket, så dette er et tema som gjelder flere kommuner. Det som har skjedd får vi ikke gjort noe med, men om vi kan forhindre at dette skjer på nytt og at politiet skjerper rutinene sine, så er vi fornøyde, avslutter Morseth.