Polakker raser mot PFU

Avisa Sør-Trøndelag kalte Auschwitz for «polsk konsentrasjonsleir», men ble frifunnet av PFU. Det har skapt sterke reaksjoner.

Gjerde utenfor Auschwitz

Nazi-Tysklands mest beryktede leir ble ved en glipp beskrevet som polsk i en filmanmeldelse i Avisa Sør-Trøndelag.

Foto: Pawel Kopczynski / Reuters

– Vi har trolig fått mer enn 30.000 e-poster med klager totalt, sier Generalsekretær i Norsk Presseforbund Kjersti Løken Stavrum til NRK.

Det var nettstedet journalisten.no som omtalte saken først.

Stavrum har aldri opplevd et lignende engasjement rundt en sak.

– Det er tydelig at dette har skapt enorme reaksjoner hos polakker. Vi har nå oversatt vedtaket i håp om at det vil gi litt mer klarhet i hvorfor avisa blir frikjent, og for å roe gemyttene.

– PFU bidrar til vranglære

Henryk E. Malinowski

Henryk E. Malinowski reagerer med vantro over at PFU frikjenner avisa.

Foto: Anne-Cathrine Reuterdahl / NRK

Henryk E. Malinowski er redaktør for det norskbaserte, polske nettstedet scanpress.net. Han klaget inn saken, og mener at PFU i sitt vedtak bidrar til å forvrenge historiske fakta.

– Det er svært urovekkende at PFU ikke reagerte som vi hadde forventet. Når PFU indirekte sier at dette er greit, så skaper det presedens i lignende saker, sier Malinowski til NRK.

Stavrum mener at det ikke blir riktig.

Generalsekretær Kjersti Løken Stavrum

Generalsektretær i norsk presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, har aldri opplevd et lignende engasjement.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Det er en misforståelse. Både PFU og avisa har sagt at det som skjedde ikke var greit, men vi har valgt å godta avisas unnskyldning. De rettet også feilen så fort den ble oppdaget.

Vondt for polakker

Malinowski sier at det for nordmenn kan virke litt spesielt med de enorme reaksjonene, men forklarer at det er frustrasjon over tid som gjør at hans landsmenn reagerer.

– Problemet er at slike uttrykk skader Polens omdømme. Vi har tidligere blitt fremstilt som et antisemittistisk land. Vi er lei av å høre om polske konsentrasjonsleire. Det er faktafeil, og derfor er det synd at PFU mener at dette ikke er brudd på god preseskikk.

– Kan ikke ta hensyn til trender

– Vi har registrert at lignende feil har dukket opp i internasjonale medier, men det får ikke vi gjort noe med. Vi må handle ut i fra det norske regelverket, sier PFU-leder og VG-journalist Alf Bjarne Johnsen.

PFU

Alf Bjarne Johnsen (med ansiktet mot kamera) er leder i PFU. Her ved et tidligere møte.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Der har PFU kommet fram til at avisa ikke har brutt god presseskikk.

– Avisa har beklaget formuleringen, og derfor er de godt innafor presseskikken. Vi er ikke en instans som behandler historiske fakta, sier Johnsen.

Har mottatt en konkret trussel

– Den gikk ut på at vi kunne vente oss represalier dersom det skjedde en gang til, sier redaktør for Avisa Sør-Trøndelag, Anders Aasegg Morken.

Han er likevel ikke bekymret for sikkerheten til seg og medarbeiderne sine.

– Vi har selvsagt tatt det opp, men jeg tror ikke noen står utenfor døra for å ta oss. Det hadde vært verre om vi stod inne for det som hadde skjedd. Men dette var en ren glipp i en hektisk hverdag som vi har beklaget, sier Morken.