NRK Meny
Normal

Plukket opp evakuerte fra Scandinavian Star

Bussjåfør Oddvar Austad skulle bare kjøre et fotballag fra Steinkjer til treningsleir. På fergeturen over til Danmark fikk han plutselig se et skip i brann.

Oddvar Austad

Oddvar Austad minnes godt da han våknet om bord på ferga på vei til Danmark og så Scandinavian Star i brann.

Foto: Silje Kolaas / NRK

Sjåfør Oddvar Austad kjørte bussen trygt om bord i fergen i Moss like før midnatt 6. april 1990. Guttelaget og de fleste andre om bord lå og sov da Austad våknet av kraftig motordur i tretiden om natten.

– Det ble et voldsomt bråk fra motoren og det virket som om båten gikk rett i revers, sier Austad til NRK på dagen 25 år senere.

Tok imot evakuerte

Brann om bord i "Scandinavian Star"

Brannen om bord på Scandinavian Star krevde 159 menneskeliv.

Foto: Løchen, Per / SCANPIX

Da bussjåføren gikk opp på dekk, ante han ikke at noe var galt. Så fikk han se Scandinavian Star som sto i lys lue uten på sjøen.

– Det var dramatisk. Det brant godt. Vi måtte se om det var noen som hoppet på sjøen. Etter hvert ble det satt lys på havaristen for å se bedre. Bildene var sterke, sier Austad.

Evakuerte fra Scandinavian Star ble fraktet over i fergen som Austad og fotballaget var på. Han forteller at alle forholdt seg forholdsvis rolige om bord.

– Da vi nærmet oss land kom de masse ambulanser og helsepersonell, da ble det mer hektisk, minnes Austad.

Varslet redde foreldre

Bussjåføren skulle frakte fotballaget videre til treningsleiren, men først hadde de en stor varslejobb. Ikke alle foreldrene hjemme i Steinkjer hadde fått med seg hvilken båt guttelaget skulle reise med, og mange var redde for at de var om bord på båten som brant.

– Dette var før alle hadde mobiltelefon og det tok tid å varsle om at alle på laget var trygge, sier Austad.

Bussjåføren har fulgt med på rettssaker og det som har vært sagt og skrevet om tragedien i 1990 der 159 mennesker mistet livet. Fremdeles krever flere røster at saken må gjenopptas for å finne ut hvem som forårsaket brannen.

– Personlig tror jeg det er på tide å la saken ligge nå, sier Austad.

Oddvar Austad med avisartikler om Scandinavian Star

Oddvar Austad mener saken etter fergebrannen ikke bør gjenopptas.

Foto: Silje Kolaas / NRK