Hopp til innhold

Pilotprosjekt for eldre i Trondheim

Trondheim kommune er den første kommunen i landet som oppretter en døgnåpen helsetelefon med tilgang til personopplysninger. Regjeringa bevilger to millioner kroner til prosjektet.

Eldreomsorg

Trondheim kommune oppretter en helsetelefon for eldre som skal gjøre det lettere å få hjelp.

Foto: Janerik Henriksson / Scan-Foto/ FLT-PICA

– Det betyr et blir ett telefonnummer for akutt helsehjelp enten det gjelder behov for legevakt, akuttinnleggelse på sykehjem, akutthjelp hjemme, eller støtte og informasjon, sier ordfører Rita Ottervik.

Klart til høsten

Trinn en skal være klart til høsten. Det går ut på at alle eldre med trygghetsalarm i Trondheim blir koblet opp mot helsetelefonen. Dette skal utvides til nabokommunene, Klæbu, Malvik og Melhus etterhvert.

Planen er at dette tilbudet etterhvert skal gjelde for alle innbyggerne

– Det er et helt nytt prosjekt i Norge. Ideen kommer fra Skottland der de har gode erfaringer med tiltaket. Vi prøver å tilpasse det trønderske forhold, sier Ottervik.

Helsopplysninger

De som betjener denne telefonen skal ha kunnskap nok til å gi de riktige svarene eller skaffe dem.

Om de som er tilknyttet tjenesten ønsker det, kan de gi opplysninger slik at helsetelefonen vet hvem som er primærkontakter og kjenner til andre opplysninger om medisinbruk, allergi og andre ting som kan være viktige å vite om i en akuttsituasjon.

Kjernejournal

– Det blir en kjernejournal med opplysninger som kan være vesentlig for å sørge for at riktig hjelp blir gitt tidligst mulig, og for all del, dette er opplysninger som bare noen har tilgang til, sier Ottervik.

Utviklinga av denne delen skal skje i et samarbeid med Helsenett og det kan bli grunnlaget for en nasjonal kjernejournal-løsning, heter det i et skriv fra Helsedepartementet.

Samhandlingsreformen

Prosjektet er en del av Samhandlingsreformen som skal bidra til bedre samarbeid mellom de ulike helsetilbudene, som mellom sykehus, sykehjem og primærhelsetjenesten.