Hopp til innhold

Stort pilegrimsmøte prega av togulykken

Togulykken i Spania preger den internasjonale pilegrimskonferansen i Trondheim. Ulykken, som har krevd 78 liv, skjedde rett utenfor et av verdens mest besøkte pilegrimsmål.

Over 100 pilegrimsledere fra hele verden møttes i Trondheim dag. De deltar på en pilegrimskonferanse denne helga, som i dag ble startet med 1 minutts stillhet for å markere togulykken i pilegrimsbyen Santiago De Compostela i Spania.

Pilegrimene i Trondheim tente lys for ofrene etter togulykken i Spania.

Hundre religiøse og politiske ledere er samla for å snakke om hvordan religiøse ledere kan fremme miljøsaken, men den tragiske togulykken i Spania preger også deltakerne her.

– Santiago de Compostela er jo en av de viktigste pilegrimsrutene i Europa, sier Thorbjørn Jagland, generalsekretær i Europarådet.

Han skal være hovedtaler under konferansen, og det er også Europarådet som står for pilegrimsrutene i Europa.

Santiago de Compostela er et av de mest berømte pilegrimsmålene for verdens kristne, som reiser for å se det som skal være relikvier etter apostelen Jakob. Hvert år arrangeres det en pilegrimsfest den 25. juli, men i år ble den avlyst på grunn av togulykken som krevde 78 liv.

– Det er veldig sannsynlig at mange av dem som satt på toget var pilegrimer som skulle dit, så det er klart vi har det i tankene, sier Berit Lånke, som er sjef for Nasjonalt Pilegrimssenter og arrangerer Grønt pilegrimsnettverk.

Da konferansen i Trondheim åpnet klokka 14.00 fredag ble ofrene minnet med tente lys og ett minutts stillhet.

Religiøse ledere skal fremme miljøsaken

Berit Lånke

Berit Lånke i Nasjonalt Pilegrimssenter.

Foto: Helge Helgheim / NRK

Grønt Pilegrimsnettverk består av tolv pilegrimsbyer spredt over hele verden, og mange flere organisasjoner. Målet med årets konferanse er å gi religiøse og politiske ledere et sted å møtes for å diskutere hvordan man kan tilrettelegge for mer miljøvennlige pilegrimsreiser og opphold.

– Ideen er at religiøse ledere og religioner har stor makt over folks tanker, og kan forandre folks holdninger til miljøet, sier Lånke.

Nettverket ønsker å gjøre pilegrimene, og de som leder dem, mer oppmerksomme på hva de gjør med miljøet de beveger seg gjennom på sine årlige reiser. De vil også starte en dialog mellom de religiøse vandrerne og byene de reiser gjennom og til, for å gjøre pilegrimsreisene tryggere og mer miljøvennlige.

– Religionene har et spesielt syn på dette med skaperverket, og da har de også et spesielt ansvar for å ta vare på det, forteller pilegrimslederen.

Vil snakke om frihet og ansvar

Jagland

Thorbjørn Jagland vil at pilegrimene skal bidra til å fremme grønne tanker og toleranse i Europa.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Hovedtaler Thorbjørn Jagland sier selv han har et enkelt budskap å komme med til deltakerne på konferansen.

– Religionsfrihet og ytringsfrihet er to viktige prinsipper i den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, og jeg vil snakke om hvordan disse kan forenes, forteller Jagland.

Den tidligere statsministeren mener at religionene og de religiøse har et ansvar både når det gjelder å bevare naturen og det samfunnsmessige miljøet vi lever i.

– Det blir viktigere og viktigere å få folk til å snakke sammen på en sivilisert måte, med ord som ikke skaper unødig konflikt og vold. Jeg tror det er en nær sammenheng mellom ordene vi bruker og samfunnsklimaet vi får, sier Jagland.

Jagland sier selv han kunne ønske seg å prøve seg som pilegrim, men ikke riktig ennå.

– Jeg kunne veldig gjerne tenkt meg å gå en del av rutene hit til Nidaros og den til Santiago de Compostela. men jeg tror ikke det blir før jeg blir pensjonist, sier lederen for Europarådet.

Pregede pilegrimer

Deltakerne på konferansen er alle preget av det som har skjedd utenfor Santiago de Compostela.

– Vi var selv på en pilegrimsreise i går, og det å høre at mennesker som var på en spesiell reise mistet livet på denne måten er tragisk, sier Kevin Walton, prest ved St. Albans katedral utenfor London.

Også de norske deltakerne er tydelig berørt av togtragedien.

– Jeg har vandret til Santiago tre ganger selv, så det har en spesiell plass i hjertet mitt, så jeg tenker jo på alle de som har gått bort, sier Vigdis Vormdal i pilegrimsfellesskapet St. Olavs.