Hopp til innhold

Pilegrimsferder blir stadig mer populært

Det har doblet seg i antall pilegrimer langs St. Olavsleden. Nå har Stiklestad pilegrimssenter blitt et permanent senter, og de ønsker å tilrettelegge for dem som velger å dra på pilegrimsferd.

Heidi Carine Brimi

Heidi Carine Brimi jobber med St. Olavsleden.

Foto: Nora Lervik / NRK

Pilegrimsvandringer har blitt stadig mer populært. Stiklestad pilegrimssenter har nå blitt et permanent senter. Med dette følger flere nye måter for pilegrimene å reise på. St. Olavsleden går over 560 kilometer fra Selånger i Sverige til Nidarosdomen hvor Olav den hellige er gravlagt.

– Det ryktes i pilegrimsmiljøene om hvor det er fint å gå, så da er det viktig at vi tar jobben med å ta godt imot dem. Det har vært nær en dobling hvert år langs St. Olavsleden siden 2012. Også i år har vi en dobling på enkelte overnattingssteder, sier daglig leder ved Stiklestad pilegrimssenter, Heidi Carine Brimi.

Nidaros pilegrimsgård har hatt en økning på 75 prosent siden i fjor på antall Olavsbrev, som er de som har gått over ti mil.

– Vi har ikke feiret olsok enda, så vi er veldig spente på det. For da bruker det å være en ganske stor topp på pilegrimsbesøk, sier Brimi.

Nytt båt- og hestetilbud

Nå skal det bli enklere for pilegrimene å reise til Tautra, derfor har senteret satt i gang et nytt båttilbud for sommeren. Tilbudet startet opp 3. juli og varer til 22. august.

– Når du kommer til Tautra, kommer du ikke lenger til fots. Fra i år har vi startet et tilbud til pilegrimer med båt fra Tautra som går onsdager og søndager. Vi er veldig spent på hvordan dette blir mottatt, sier hun.

Etter inspirasjon fra Sverige har Stiklestad pilegrimssenter nå åpnet for muligheten for å reise langs leden med hest.

– Vi tilrettela for sykling i fjor så vi bruker mye av den samme traseen for ridning. Det er klart at en hest krever sitt, så vi har tilrettelagt for at det nå går an å ri hele veien fra Selånger til Trondheim. På gårder og overnattingssteder er de forberedt på å ta imot hest.

Heidi Carine Brimi og Bjørg Aase Aksnes

Heidi Carine Brimi og Bjørg Aase Aksnes synes det er spennende at det øker med pilegrimer.

Foto: Nora Lervik / NRK

Egen pilegrimsrabatt

– Det er pilegrimer her nesten hver natt. Og vi merker at gjesteloftet har blitt populært, og at mange vet om det, forteller hotelldirektør ved Stiklestad hotell, Bjørg Aase Aksnes.

Ved Stiklestad Hotell har de egne rabatter for pilegrimer, men for å få den må de ha pilegrimspass. På hotellet kan gjestene selv velge i hvilken tidsalder de ønsker å bo i.

– Pilegrimene kan velge hvordan de vil overnatte. Enten om de vil overnatte på det nye gjesteloftet, som har en enklere standard og litt mer middelaldersk overnatting, eller om de vil leie seg inn på rom her på hotellet. Det er egne pilegrimspriser for begge mulighetene, sier Aksnes.