Pilegrimer seiler på Trondheimsfjorden

Pilegrimer seiler langs kysten om dagen, og stemte inn Trondheimsfjorden i dag, ombord på «Mathilde».

Mathilde

Pilegrimer seilte på Trondheimsfjorden i dag.

Foto: Petter Moen Nilsen / NRK

I sommer seiler båten «Mathilde» fra Bergen til Brønnøysund og tilbake. Etappene går fra mandag til fredag. Det er både grupper som leier henne for tokt og åpne tokt der en kan melde seg på individuelt. Nå brukes båten til å seile museumstokt med pilgrimmer langs norskekysten.

Kjersti Marken er en av pilegrimmene som har tatt den fem dager lange turen fra Kristiansund til Trondheim. Hun sier det er en helt spesiell følelse når man er til sjøs.

– Det her er helt fantastisk. Det å seile er riktigere for da kommer sjela samtidig med deg selv. Når man reiser med fly må man sitte mange dager og vente på at sjela skal hente deg igjen. Når man seiler følger sjela med, sier Marken.

Mathilde båt

Mange pilegrimmer har tatt turen fra Kristiansund til Trondheim.

Foto: Petter Moen Nilsen / NRK

Munkedrakt fra 1300-tallet

Mathilde ble bygd i 1884 i Ølve i Kvinnherad av Ola H. Nerhus. Hun ble ferdig restaurert i 1989 og var da starten på Hardanger fartøyvernsenter (HFS).

Båten seiler museumstokt i samarbeid med Hordaland fylkeskommune i oktober og mars. På våren og høsten seiler hun leirskole. I sommersesongen er det betalende medseilere som utforsker kysten.

En av de andre pilgrimmene på ferden er Art Huurnink. Han bærer en drakt munkene brukte for mange hundre år siden.

– Det er en kopi av en drakt som de regner med munker hadde på seg på 13-1400-tallet. Skjellet på drakten er symbolet på selve pilgrimsferden, sier Huurnink og viser stolt frem skjellet på drakten sin.

– Fantastisk flott!

Han har vært med på turen ved flere anledninger.

– Det er en fantastisk flott tur, Jeg var med i fjor også fra Stavanger til Bergen. Så i år fikk jeg være med fra Kristiansund til Trondheim, sier han.

Cecilie Holm er skipper på skuta. Hun sier pilegrimmene har tatt ordentlig tak og bidratt på alle mulige måter på turen til Trondheim.

– Det har ikke vært noen problemer på denne turen. Disse pilegrimmene har vært dyktige og bidratt på alle vis, sier Holm.

Fire skuter neste år

Daglig leder ved Pilgrimsfellesskapet St. Jakob, Eivind Luten, håper å ta over Trondheimsfjorden til neste år med mange flere skip.

– Dette er vår andre tokt i år, og vi planlegger allerede neste år. Håpet er når du kommer hit neste år, så ligger det kanskje fire skuter her med pilgrimmer både sydfra og nordfra, sier han.