Hopp til innhold

Pilegrimer på vei til Nidaros

Åpning av pilegrimssesongen 2014 – vi går Gudbrandsdalsleden fra Oslo til Trondheim på én dag.

Pilgrimsvandrerne i godt vær

Pilegrimsvandrerne i godt vær

Foto: Hans Jacob Dahl

Søndag 1. juni blir åpningen av den norske pilegrimssesongen 2014 markert ved å gå 643 km fra Oslo til Trondheim, skriver arrangørene i ei pressemelding

Strekninga er delt opp 60 etapper. Alle starter samtidig og går noen timer i riktig retning.

I Oslo er det konserter og markeringer fra klokka 12.00. Og det er ulike markeringer på strekningene nordover. Over Dovre går turen med hest.

Pilegrimsleden er åpnet for sesongen, og i Trondheim vandret en gruppe pilegrimer fra Kastbrekka til Nidarosdomen.

Pilegrimssesongen 2014 er i gang.

Siste etappe i Trondheim

Siste etappe, eller den som fører fra til Nidarosdomen, går fra Kastberga på Byneset i Trondheim til sentrum, sier Hans Morten Løvrød, daglig leder Nasjonalt pilegrimssenter.

De startet klokka 13.00 og er framme klokka 19.00 i søndag kveld.

Nasjonalt pilegrimssenter arbeider for at pilegrimsleden skal bli en av våre største kulturhistoriske turistattraksjoner, også internasjonalt.

Den lengste

Pilegrimsleden – St. Olavsvegene til Trondheim består i dag av 6 godkjente leder i Norge; Gudbrandsdalsleden, St. Olavsleden, Østerdalsleden, Romboleden, Nordleden og Folloleden.

Pilegrimsleden i Skaun

Pilegrimsleden i Skaun

Foto: Hans Jacob Dahl

Gudbrandsdalsleden er den lengste pilegrimsleden i Norge, og var hovedveien til Nidaros, dagens Trondheim, i middelalderen.

– Å gå i fotsporene til middelalderens pilegrimer gir vandringen en helt egen dimensjon. Det er like mye en indre som en ytre reise, sier daglig leder Hans Morten Løvrød ved Nasjonalt pilegrimssenter.

Startet i 1994

Siden arbeidet med merking av pilegrimsleden begynte i 1994 er mer enn 5000 km led gjennom Danmark, Sverige og Norge merket med pilegrimslogoen.

Pilegrimsleden

Pilegrimsleden

Foto: Sigrid Lindstad

Logoen langs pilegrimsleden er lett å kjenne igjen. Den kombinerer severdighetssymbolet valknuten med en form av Olavskorset. Logoen er mønsterbeskyttet og forvaltes av Nasjonalt pilegrimssenter.

Nasjonalt pilegrimssenter er organisert under Riksantikvaren og Klima- og miljødepartementet. Senteret har overordnet ansvar for den offentlig støttede pilegrimsvirksomheten i Norge og særlig for de godkjente ledene.