Pappa Northug: – En enorm lettelse

Både faren og broren til Petter Northug er glade for at skistjernen velger å legge opp. Lillebror Even sier det var tøft å se en gråtkvalt Petter, mens pappa John så ikke på pressekonferansen.

John Northug

FAR: – Vi er stolt over det han har gjort som idrettsmann, og vi er glad for at han har gjort et valg som han er lettet over, sier John Northug til NRK.

Foto: Silje Kolaas / NRK

– Toppidrett har jo sin tid, for Petter er tiden over. Det tror jeg han har gått og følt på en liten stund, forteller John Northug til NRK.

Samme dag som sønnen kunngjorde at han legger skiene i boden, er det først og fremst takknemlighet Petter Northugs foreldre føler.

– Vi har kommet til en felles beslutning, jeg og May. Vi føler en enorm lettelse, sier John Northug.

Even Northug

LILLEBROR: – Petter har betydd enormt mye for meg, fra jeg var liten unge har han dratt meg med ut, sier lillebror Even Northug.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

Even Northug forstår storebrorens valg.

– Det lå litt i kortene, han har ikke vært seg selv når han ikke har fått de resultatene han ønsker fra treningen, sier lillebroren.

Det var en trist beskjed å få, men jeg er glad på Petters vegne. Han kan med glede legge opp, han har oppnådd alt. Det er liksom ikke noen grunn til å fortsette.

Se et seks minutter langt sammendrag av noen av de største opplevelsene i Petter Northugs innholdsrike karriere. Redigering: Vegard B. Lien

Se et seks minutter langt sammendrag av noen av de største opplevelsene i Petter Northugs innholdsrike karriere. Redigering: Vegard B. Lien

Tårevåt Petter takket familien først

På dagens pressekonferanse var det familien Petter Northug valgte å takke.

– Foreldrene mine har støttet meg i alle år, og jeg har to brødre som også har vært viktige for meg.

Han måtte ta flere pauser, og hadde vansker med å kontrollere følelsene sine. Even Northug sier det gjorde inntrykk å se storebroren prøve å holde tårene tilbake.

– Det var sterkt å se, man kjenner litt på det selv. Vi har mange finne minner. Det var tøft å se på, men også godt, sier lillebroren.

– Det trivelig å høre at han viser følelser på den måten, sier faren John.

John og Petter Northug

STØTTENDE: Far og sønn Northug ved et skirenn i Trondheim i 2017.

Foto: Ned Alley / NTB scanpix

– Har betydd enormt mye for meg

John Northug forteller at foreldrene har støttet sønnen gjennom den lange karrieren, selv om det til tider har gått veldig raskt framover.

– Helt siden han startet på skigymnaset på Steinkjer har vi vært med og prøvd å bidra. Vi føler at vi av og til har sprunget etter. Vi har prøvd å bidra der vi kan.

Han karakteriserte deg som nokså tøff. Det stemmer vel at du vært bestemt overfor ham?

– Ja. Hele filosofien min er at de valgene man tar får konsekvenser. Det har jeg vært klar på. Når vi har brukt ressurser på noe, så må han følge opp.

Even Northug beskriver storebroren som en viktig inspirasjon, og at Petter har mye av æren for at Even er en aktiv skiløper i dag.

– Petter har alltid vært en god støttespiller, og jeg regner med at han vil være det fremover også. Han har betydd enormt mye for meg, fra jeg var liten unge har han dratt meg med ut.

Er det du som må dra med ham ut fra nå av?

– Ja, det blir litt sånn, ler Even.

northug

BRORSKAP: Petter Northug heier på lillebroren Even under et skiløp i Alta i år.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Faren så ikke på pressekonferansen

Sønnens karriere har ikke alltid vært en dans på roser, og Petter Northug har vært gjenstand for flere mindre hyggelige avisoppslag og situasjoner. Det har derfor vært viktig for faren å lese minst mulig om sønnen i media.

– Jeg har lært meg til å håndtere det, over tid. Jeg og Petter har kontakten utenfor offentligheten, og jeg leser etter hvert svært lite i media. Jeg hørte ikke pressekonferansen i dag. Forholdet jeg har til Petter holder jeg utenfor offentligheten, og der har vi en god tone.

John er glad for at det nå er over.

– Vi er stolt over det han har gjort som idrettsmann, og vi er glad for at han har gjort et valg som han er lettet over.

Petter Northug med mor og far

FAMILIEN: May, Petter og John Northug under ski-VM i Holmenkollen i 2011.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix