Han holdt nordtrønderne friske

Nordtrønderne holdt seg uvanlig friske under OL. Etter at Northug tok gull på fem-mila ble det rush til legevakt og sykehus.

Petter Northug

Nordtrønderne holdt seg uvanlig friske mens Petter Northug samlet OL-medaljer.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Mest merkbart var det ved Sykehuset Levanger. Der hadde de som følge av merkbart færre innleggelser, til forandring ingen korridorpasienter under OL. Men deretter fulgte et rush av pasienter.

Jon Hjalmar Sørbø, avdelingsoverlege Sykehuset Levanger

Jon Hjalmar Sørbø, avdelingsoverlege Sykehuset Levanger, hadde rolige arbeidsdager under OL.

Foto: Karin Jektvik / NRK

– Det var rolig under hele OL, og de fleste av de pasientene vi får inn her på medisinsk avdeling er jo øyeblikkelig hjelp, så vi lurer på hva årsaken kan være, sier avdelingsoverlege Jon Hjalmar Sørbø.

– I perioder var det slik at jeg tenkte vi burde etterlyse pasienter, for vi er jo avhengig av inntekter vi også, sier Sørbø. Han ønsker nærmere forskning på feltet.

– Tenkte vi burde etterlyse pasienter

Han sier at det er vanlig med store svingninger i løpet av året. Vinterferien pleier å ha en positiv virkning på folks helse, men har tror det sterke engasjementet rundt OL i Nord-Trøndelag gjorde at folk holdt seg friske.

Han får støtte fra avdelingsleder Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet.
– Dette er et fenomen som vi har erfart tidligere. Under OL på Lillehammer var det forholdsvis lite pasienter på sykehusene rundt om i Norge, men etter OL økte pasientstrømmen ganske betraktelig, sier Iversen til Trønder-Avisa .

Tomme venteværelser

Det var ingen kø av pasienter ved Sykehuset Levanger under OL.

Foto: Karin Jektvik / NRK

Nærhet skaper engasjement

Petter Northug

Petter Northug etter femmila.

Foto: Schrader / Scanpix/AP

Det er tydeligvis et nordtrøndersk fenomen, og sterkest merkes det i nabokommunene til Northugs hjemkommune Mosvik. Ved Sykehuset Namsos, lenger nord i fylket, har de ikke hatt tilsvarende pasientsvikt som ved Sykehuset Levanger. Heller ikke St. Olavs Hospital i Trondheim har hatt det spesielt rolig. En telefonrunde til Oslo, Bergen og Tromsø viser at der har de hatt det samme kjøret under OL, bortsett fra litt roligere i vinterferieuka.

Etter OL har pasientstrømmen tatt seg sterkt opp igjen I løpet av de tre første dagene etter OL hadde de ekstra mange innleggelser og nå er pasientene igjen på plass i korridorene ved Sykehuset Levanger.

– TV-seerne er mest fysisik aktive

Avdelingsoverlege Jon Hjalmar Sørbø mener at det å føle nærhet til de store idealene, slik som Northug i Nord-Trøndelag, inspirerer til å være mer fysisk aktiv.

– I tillegg blir jo folk glade når de ser at idealene deres gjør det godt, og glede er bra for helsa, sier han.

– Det er faktisk slik at de som ser mest på idrett på TV er de som er mest aktive sjøl også, så Northug vil nok virke positivt på folkehelsa i Nord-Trøndelag i lang tid framover, sier Sørbø.

Petter Northug

Petter Northug under medaljesermonien der han fikk OL-gull for seier på femmila.

Foto: NRK / NRK