Hopp til innhold

Pengesterke patrioter sikrer unik kunstskatt til Trondheim

Kunstskatten har gått i arv i 200 år. Nå er hele samlingen kjøpt tilbake til byen for tre millioner kroner og gitt i gave til Trøndelag Folkemuseum på Sverresborg.

Terje Bratberg ved 1800-talls malerier fra Trondheim

Kunstsamlingen som nå er utstilt på Sverresborg er av stor kulturhistorisk verdi, sier konservator Terje Bratberg.

Foto: Grete Thobroe / NRK

– Vi har sett dem alle sammen. Bildene er brukt i alle historieverk om Trondheim. Da har vi sett kopier. Nå kan alle komme hit og se originalene, sier Terje Bratberg, historiker og konservator ved Trøndelag Folkemuseum på Sverresborg.

Hele Den Coldevin Rosenvingske samling på 181 verk ble lagt ut for salg allerede i 2012. I utgangspunktet lå den ute til en betydelig høyere pris enn det som til slutt ble den endelige.

20 personer fra Trondheims næringsliv bidro og fikk til slutt kjøpt samlingen for tre millioner kroner.

– Jeg har jobbet med denne saken siden 2012 og har stått i bresjen for å samle kapitalen som var nødvendig. Det var en lettelse da vi fikk en løsning i fjor høst, sier næringslivsmannen Paul Hjelm-Hansen, som selv bidro med en halv million kroner.

– Hvorfor ble dette så viktig for deg?

– Jeg forsto at samlingen var unik med tanke på vårt opphav og historie. Den inneholder masse interessant materiale om Trondheims historie og familiene som hadde betydning for byen på 1800-tallet.

Paul Hjelm-Hansen

Paul Hjelm-Hansen har stått i bresjen for å samle inn nok penger så Rosenvinge-samlingen kom tilbake til Trondheim.

Foto: Grete Thobroe / NRK

Verdifulle

97 av bildene i samlingen er malt eller tegnet av Johannes Finne Rosenvinge. Han var sønn i en gammel adelsslekt og vokste delvis opp på Bakke gård i Trondheim. Familien bygde Rosenborg gård, som også har gitt navnet til byens fotballag.

– Bildene har stor kulturhistorisk verdi, og det finnes nesten ikke samlinger i Norge som dekker det tidlige 1800-tall så godt som denne, forteller Bratberg.

Rosenvinge døde bare 23 år gammel, men hadde en stor produksjon bak seg. Hans far var grunnleggeren av samlingen, som også inneholder verk av mer kjente kunstnere fra samme periode.

Johannes Finne Rosenving

Johannes Finne Rosenvinge døde bare 23 år gammel, men hadde en stor produksjon bak seg.

Foto: Grete Thobroe / NRK

Gave til museet

Nå er hele samlingen gitt i gave til Trøndelag Folkemuseum der den i sin helhet skal vises et helt år fremover. Veggene i museet er nærmest tapetsert med bilder, og de mange portrettene til Finne Rosenvinge avdekker tydelig hva som var moten tidlig på 1800-tallet.

– Her har du herrer i uniform og i den typiske empiredrakten. Du har geistlige med sin pipekrage og damene med de mest flamboyante hodebekledninger som du kan ønske deg, forteller Bratberg.

– Jeg tror de fleste damer kunne gå amok over hattemotene som vi ser foran oss, sier en tydelig stolt og begeistret konservator ved Folkemuseet, Terje Bratberg.

Portretter laget av Johannes Finne Rosenvinge

Portrettene som nå er utstilt ved Sverresborg gir også en interessant stilstudie i moten tidlig på 1800-tallet.

Foto: Vigdis Wågø-Wares / NRK