NRK Meny
Normal

Laks til 900 mill. rammet av laksesykdom

Det er påvist Pancreas Disease (PD) på lokalitet Eldviktaren i Flatanger kommune i Nord-Trøndelag. For å hindre PD-smitte nordover flyttes fisken til lokaliteter i Sør-Trøndelag.

Laksefileter i frysedisken
Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / NTB scanpix

Prøvesvar fra Veterinærinstituttet bekrefter mistanken om at det er PD på lokaliteten, det skriver Mattilsynet på sine nettsider.

Lokaliteten drives av Bjørøya a.s i samdrift med Midt Norsk Havbruk. Det står ca. 3 millioner fisk i anlegget, og har trolig en verdi til 900 millioner kroner.

PD er en laksesykdom og har ingen betydning for folkehelsen.

Må hindre spredning

Det er viktig å stoppe spredning av PD nordover.

– Mattilsynet har derfor pålagt at lokaliteten raskt blir tømt for fisk. I stedet for å slakte ut kan oppdretteren flytte fisken til ledige lokaliteter i Osen kommune i Sør-Trøndelag. Flyttingen starter straks, forteller John Bjarne Falch, avdelingsleder i Mattilsynet.

I Sør-Trøndelag er sykdommen påvist i andre anlegg, og området ligger sør for den naturlige smittebarrieren ved Buholmråsa på grensa mellom Sør- og Nord-Trøndelag. Destruksjon av fisken ville gitt store tap både for oppdrettsselskapet og for øvrig lokalt næringsliv.

– Vi mener derfor at flytting er forsvarlig både med hensyn til fiskevelferd og smitterisiko for PD til nye områder, sier Falch.

Det har tidligere vært påvist PD på enkeltlokaliteter i Nord- Trøndelag, Nordland og Troms. Rask sanering av smittet fisk har redusert smittespredning til andre anlegg.

Flyttes over helga

Per Anton Løfsnes er daglig leder i oppdrettsselskapet Bjørøya, han forteller til NRK Trøndelag at flyttejobben starter over helga.

– Er dere komfortable med den løsninga?

– Ja vi gjør egentlig det, det er viktig for oss å unngå å destruere fisken. Vi ønsker å fôre den opp til slaktefisk og da trenger vi et år på oss for å gjøre det.

Hvor stor andel av fisken som forblir kronisk syke etter et utbrudd varierer. Muskelskadene kan gi dårlig slaktekvalitet på fisk som slaktes etter utbrudd.

Sammenligner med forkjølelse

Oppdretter Per Anton Løfsnes ser ikke så dramatisk på utbruddet:

– Du kan egentlig sammenligne PD med en forkjølelse til folk. Det er jo ting som går over.

– Hvor stor dødelighet har denne sykdommen?

– Det er omtrent ingen dødelighet. Det som kan være litt negativt er om den får lusebehandling, men på en god lokalitet på god drift så har den ingen dødelighet.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25