Milliardær-enken: – Har alltid hatt lyst til å takke ordentlig

Pauline (85) gir bort en svimlende pengesum til ekteparet Moser i kampen mot grusomme sykdommer.

Milliardærenken Pauline Braathen leser inn en hilsen til konferansen.

Britiske Pauline Braathen gir 50 millioner kroner til Moser-forskning. Foto: Privat

Britiske Pauline Braathen er takknemlig for at hun får bidra til at hjernens hemmeligheter kan løses.

May Brit og Edvard Moser

Forskerne May-Britt og Edvard Moser hadde allerede startet en innsamlingsaksjon for å finansiere et nytt senter for hjerneforskning da amerikanske Pauline Braathen donerte penger.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Hun donerte 50 millioner kroner til Moser-ekteparets forskning, og sørger for et nytt senter under Kavli-instituttet ved NTNU.

Ideen om å donere pengesummen kom til Braathen da hun leste om forskningen til ekteparet May-Britt og Edvard Moser.

– Jeg skjønte at dette bare var starten på deres oppdagelser. Senteret som nå skal åpnes, skal sørge for å avsløre hemmelighetene i hjernen, og sette fart på kampen mot grusomme sykdommer, sier Braathen i en videosnutt.

Takker helsepersonell i Trondheim

Enken retter en stor takk til et team ved St. Olavs Hospital (den gang Regionssykehuset i Trondheim), som reddet livet til ektemannen på 90-tallet.

– Jeg har alltid hatt lyst til å takke ordentlig for det, sier Pauline Braathen.

Egil og Pauline Braathen

Den norske eiendomsinvestoren Egil Braathen led av Alzheimers i en årrekke. Én av grunnene til at Pauline Braathen donerer penger, er for å hedre ektemannen.

Foto: Privat

85-åringen var gift med nordmannen Egil Braathen. Han led av alzheimers inntil han døde for seks år siden. De bodde i Norge sammen før de flyttet til USA.

– Han var en vidunderlig mann, og vi har tilbrakt mange glade år i Norge, sier Braathen i videosnutten, som er spilt inn for å vises under næringslivskonferansen Manifestasjon.

Konferansen samler mange hundre deltakere i Trondheim tirsdag.

Skulle vært til stede

Pauline Braathen åpner videoen med å si at hun gjerne skulle vært til stede under Manifestasjon. Det lot seg ikke gjøre, blant annet fordi 85-åringen for tiden er bosatt på cruiseskipet «The World».

Hun sier det var May-Britt Moser sin idé å lage en kort videosnutt i stedet. I videoen takker Braathen for at pengene hennes skal brukes på å åpne et nytt senter for hjerneforskning.

– Like viktig er det å takke alle som skal gjøre alt arbeidet ved vårt nye senter, sier Braathen.

Ekteparet May Britt og Edvard Moser har en avtale med Kavli Foundation slik at de «matcher» alle pengegaver med samme beløp.

Det betyr at det totale beløpet er 100 millioner kroner.