NRK Meny
Normal

Paul (66) er fosterfar til 310 morløse lam

Norges største sauebesetning bestående av bare kopplam finnes i Oppdal. Gårdbrukeren er delvis pensjonist, men i fem hektiske måneder vikarierer han som fosterfar for over 300 morløse lam.

Paul Hindseth

Paul Hindseth har hendene fulle i sommer. Sauebonden passer på 310 lam.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Paul Hindseth (66 år) fra Oppdal har alltid vært lidenskapelig interessert i sau og i de siste 41 årene har han drevet på med kopplam. De siste ti i stor skala. Lammene får han gratis fra andre gårder i Oppdal, og dette året har Paul fått lam fra 15 forskjellige fjøs.

Kopplam

I sommer har Paul 310 kopplam som han må ta seg av.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

– Et kopplam er et lam som har blitt fratatt moren. Det kan for eksempel være fordi moren har for mange lam, som hun ikke klarer å ta seg av. Hvis det skjer, så får jeg dem, forteller sauebonden.

Dette året har Paul fått lam fra 15 forskjellige fjøs.

LES: Tar imot lam midt på natten

Har laget eget system

Hver sommer er tar han på seg jobben som reservepappa og da må han finne på noen smarte løsninger. I hver binge er har han en selvkonstruert lammemor som er laget av plastdunker med 9 smokker i. Og det trengs, når man har 310 sultne og tørste lam samtidig.

– Jeg har lensepumpe som jeg bruker til å føre over drikken med. Det er et selvlaget system, som jeg synes fungerer godt og lettvint, sier Paul Hindseth.

LES: Måtte redde lam med gravemaskin

Får hjelp av barnebarn

Barnebarn

Paul får hjelp av barnebarna, som mer enn gjerne steller med lammene.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Å være med bestefar i fjøset er populært etter skole og barnehage.

– Det er utrolig trivelig når barnebarna kommer i fjøset og hjelper til. Det gir meg ekstra giv. Ungene er utrolig interesserte og leker med lammene. Det gjør at lammene blir tammere også, sier Hindseth.

Og forholdet mellom dyr og menneske blir utvilsomt tett. Noen av lammene tror 66-åringen er moren.

– Jeg har et lam som ikke vil ha mat uten at jeg er med bort til foringsautomaten. Det fotfølger meg og jeg må snu det til for at det skal bruke automaten. Hvis jeg går fra automaten slutter det å drikke og følger etter meg igjen, sier Hindseth.

LES: Vårens travleste eventyr

Blir fårikål

Kjærlighetsforholdet til lammene ender fort. Når høsten kommer sendes lammene til slakting.

– Jeg innrømmer at det blir tøffere og tøffere for hvert år som går. Det har kanskje noe med alderen å gjøre, sier 66-åringen.

Norges største sauebesetning bestående av kun kopplam finnes i Oppdal. Gårdbrukeren er delvis pensjonist, men i 5 hektiske måneder vikarierer han som fosterfar for 310 morløse lammeunger.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25