Påtalebeslutningen mot Northug er klar

I dag får Petter Northug vite om det blir tatt ut tiltale mot ham i promillesaken. Det bekrefter statsadvokaten til NRK.

Northugtiltale

Det var tidlig 4. mai at Petter Northug krasjet i autovernet på Byåsen. Han har innrømmet at han kjørte i beruset tilstand.

Foto: Montasje / NTB scanpix

bilde

Ulykken skjedde ved denne rundkjøringen. Bilen kjørte rett over rundkjøringen, meide ned en lyktestolpe, før ferden endte i autovernet som man ser skrått til høyre på bildet.

Foto: Henrik Sundgård

Det er nå over fire måneder siden Northug fyllekjørte og krasjet med sin luksusbil på Byåsen i Trondheim. Northug kjørte bilen sin gjennom en rundkjøring og inn i autovernet, før han stakk fra stedet etter ulykken.

En venn av skistjernen var passasjer og pådro seg lettere skader. Northug innrømmet etterpå at han hadde drukket alkohol i timene før bilkjøringen.

Selv om etterforskningen var ferdig før sommeren, har påtalebeslutningen latt vente på seg.

Nå bekrefter statsadvokaten til NRK at Northug i dag vil få beskjed om hva denne beslutningen går ut på, og at mediene etter hvert vil få informasjon om hva den inneholder.

Hadde 1,65 i promille

Sist uke ble det kjent at Petter Northug hadde 1,65 i promille da han krasjet bilen.

Det er også kjent at skistjernen kjørte i rundt 80–90 kilometer i timen da ulykken skjedde. Fartsgrensen på stedet er 40 kilometer i timen.

Ifølge flere eksperter kan Northug måtte belage seg på opp mot 60 dager i fengsel.

– Farten er i seg selv høy nok til at han må sone i fengsel. Når man legger sammen de ulike forholdene, vil jeg tippe at vi ender opp med 40–50 dager i fengsel. I verste fall 60 dager, har Morten Johan Bjønnes, advokat og ekspert på promillerett, tidligere uttalt til NRK.

Kan få strafferabatt

Northug har innrømmet de faktiske forholdene og derfor er det mulig at saken kan gå som en tilståelsesdom i retten.

Tilståelsesdom er en sterkt forenklet fremgangsmåte som bare kan brukes når bestemte vilkår er oppfylt. Blant annet må siktede gi en uforbeholden tilståelse og samtykke i at saken behandles på denne måten.

I alle tilståelsessaker skal siktede gis strafferabatt som følge av sin tilståelse.

Dersom det ikke blir tilståelsesdom, fordi statsadvokaten mener hendelsen er for alvorlig eller fordi Northug takker nei til det, vil promillesaken gå som en normal rettssak med Northug som tiltalt.

Under kan du se flere bilder fra sammenstøtet med autovernet på Byåsen: