NRK Meny
Normal

Digital tidsklemme for parkeringsvaktene

Når nesten 50000 velger å betale parkeringen med mobiltelefon, fører det til tidstrøbbel for parkeringsvaktene.

Parkeringsapp fra Trondheim Parkering

Tungvint kontroll av biler som har betalt parkering med app, er tidstyv for parkeringsvaktene. Trondheim parkering må enten doble antall ansatte eller finne nye metoder.

Foto: Elisabeth Aas / NRK

Parkeringsautomat

Det er fremdeles mulig å betale med mynt og kort.

Foto: Elisabeth Aas / NRK

Parkeringsvaktene i Trondheim har kommet i tidsklemma. Årsaken er at kontrolleringen av de digitale parkeringslappene tar lang tid sammenlignet med en kjapp titt etter parkeringslappen i frontruta.

Må taste manuelt

Mens de "gammeldagse" lappene skal ligge lett synlig i bilen, er det ingen synlige bevis for at parkeringen er betalt med mobiltelefonen. Parkeringsvaktene må derfor kontrollere alle biler som ikke har kvittering liggende i frontruta.

– Det tar veldig lang tid å taste inn i hvert eneste bilnummer manuelt og vente på svare fra databasen, sier parkeringsvakt hos Trondheim parkering, Øyvind Aasegg til Adresseavisen.

300 biler med app uten lapp

Mens ledelsen jubler over at parkeringsappen SmarApp har nådd frem til så mange, har nyvinningen også ført at selskapet må effektivisere.

– Vi ser at dette totalt set tar altfor lang tid for våre vakter. Det sier seg selv at det blir umulig når vi har parkeringsplasser med opp til 300 biler. Skal vi innfri forpliktelsene våre overfor kommunen og private, så må vi gjøre noe for å bli enda mer effektive, sier Laila Solheim, teknisk sjef i Trondheim parkering til avisa.

Umiddelbar sjekk

Trondheim parkering jobber nå med å få tak i et nytt system for umiddelbar kontroll av bilene. Uten en ny helautomatisk løsning må selskapet doble antall ansatte, noe Solheim avviser som et alternativ.

– Vi ønsker å ta i bruk en håndholdt skanner som automatisk leser bilskilt og sjekker gyldigheten av parkeringen. Vi har fått tillatelse av Datatilsynet til å starte en slik ordning. Kravet er at lesingen av skilt skal slettes umiddelbart. Dette er rutiner vi har på plass allerede i dag, forklarer Solheim.

Mere P-app

Trondheim parkering lover at det fortsatt skal være mulig å betale med mynt og kort, men vil ha enda flere til å bruke mobil-betaling.

Målet er det også skal bli mulig å bruke SmartApp når man parkerer i parkeringshus og at samtlige andre parkeringsplasser i byen blir app-vennlig.