Det var sykdom i heimen under vinterferien, så familien fikk ikke brukt fridagene slik de hadde tenkt. Da bestemte de seg for å rive veggen mellom stua og det nye tilbygget til huset, som de bygget i fjor.
Under to lag trefiberplater og ett lag panel, dukket det gamle faspanelet opp.
– Vi skjønte ikke helt hva det var, for panelbordene sto jo hulter til bulter. Men vi rev dem forsiktig av, og så tok samboeren dem med seg ut og begynte å sette dem sammen. Da kom det frem flere militære motiver, sier Knut Johan Skotnes.
Han anslår at 10-12 av panelbordene på denne ene veggen mellom den gamle og nye delen av huset, var dekorert.
Vil gi det bort
Skotnes og samboer Elisabeth Johnsen har bodd i huset på Hell i Stjørdal i sju år. Huset var ferdig bygget i 1946, og de to tror panelet kan stamme fra tyskerbrakkene som sto like nedenfor huset under krigen.
Paret har planer om å pusse opp flere vegger i huset etter hvert, så det kan fort dukke opp flere kunstneriske uttrykk fra tyske soldater i Trøndelag.
Samboerparet Johnsen/Skotnes fikk seg en ordentlig overraskelse under oppussinga.
Foto: PrivatKnut Johan og Elisabeth sier de er villige til å gi fra seg det uvanlige funnet til noen som vil ta vare på det.
– Vi har jo ikke noe bruk for det. Det er bedre at det kommer allmennheten til del.
Vil gjerne ha det
En som er mer enn villig til å overta soldatkunsten, er Gunnar Bremset. Han driver Skatval Krigshistoriske Museum i Stjørdal – ikke langt unna der det tyske slagskipet Tirpitz lå fortøyd.
Inne i det tidligere ammunisjonslageret har Gunnar en stor samling av gjenstander, uniformer, dokumenter og bilder. Han er særlig opptatt av hva som foregikk i området rundt indre del av Trondheimsfjorden under andre verdenskrig.
Gunnar Bremset ved Skatval Krigshistoriske Museum skulle gjerne sett dekorasjonen satt sammen til et komplett motiv.
Foto: Privat– Det var ganske sjokkerende, sier han om funnet i huset på Hell.
– Jeg har ikke sett slikt ofte. Det ser ut til å være veldig detaljert og fint malt.
Bremset understreker at han foreløpig bare har sett foto av maleriene, men antar at de er utført av tyske soldater.
– Det ser ut som typisk brakkekunst tyskerne tegnet i forsamlingshus eller brakker. De tegnet seg selv i ulike situasjoner. Ut fra fragmentene jeg har sett, ser det ut som Luftwaffe (Nazi-Tysklands flyvåpen). Blant annet ser det ut som om de står med avstandsmålere.
– Håper de vil rive flere vegger
Museumsdriveren synes det virker logisk at panelet har kommet fra en tyskerbrakke i nærheten av huset. Etter krigen brukte folk alt de fant av materialer for å bygge hus og garasjer.
– Men jeg tipper de ikke snakket med naboen om motivene på disse panelbordene, humrer han.
Bremset sier at i Trøndelag er alt slikt er revet nå, og det er få bilder fra inne i slike bygg. Men han har sett liknende utsmykking blant annet i Mo i Rana.
Han er allerede i kontakt med Knut Johan og Elisabeth om å få komme og se på nazikunsten – og kanskje ta den med seg til museet sitt.
– Og høre med dem om mulighetene for å åpne flere vegger, legger han håpefullt til.