Papiravisene sliter – nå blir det enda færre utgivelser

Mange norske aviser sliter med å nå ut til sine lesere når Posten ikke lenger leverer i postkassene hver dag. I Namsos kutter nå Namdalsavisa ut papiravisa på lørdagene i løpet av første halvår.

Aviser

Namdalsavisa kutter ut lørdagsutgaven, og flere aviser sliter med å nå ut til alle leserne sine.

Foto: Espen Sandmo / NRK

Det gjør Namdalsavisa for å spare penger, og fordi de sliter med å få avisa ut til alle leserne sine på lørdagene, opplyser redaktør Kim Riseth. Mellom 30 og 40 prosent av avisas utlevering til abonnentene skjer gjennom Posten i dag.

– Veldig mange får ikke avisa før langt på dag etter at Posten sluttet, og derfor satser vi nå mer på fredagsutgaven vår, sier Riseth.

Det er en kjent sak at mange aviser ikke har vært fornøyd med firmaet som har overtatt distribusjonen av lørdagsavisene etter at Posten sluttet.

Mange sliter

Men det er ikke bare Namdalsavisa i Namsos som sliter med å få levert ut avisa på lørdagene. Fagsjef Bjørn Wisted i Mediebedriftenes Landsforening (MBL) sier de ser den samme utviklingen over hele landet.

– Jeg er redd det vil ramme veldig mange norske aviser som ikke vil nå ut til sine lesere. Noen aviser bruker bare Posten, og mange er helt avhengige av inntektene sine fra papiravisene, sier han.

I Nord-Norge har allerede Rana Blad og Helgelendingen redusert antallet utgivelsesdager, og flere andre aviser i Norge vurderer å gjøre det samme.

Om noen år vil Posten trolig levere post bare tre dager i uka, hvis de og regjeringen får det som de vil.

– Da vil nok flere kutte i utgivelsesdager, dels av distribusjonsproblemer, og dels av andre årsaker, sier Wisted.

I 50 år

Kim Riseth

Kim Riseth er redaktør i Namdalsavisa.

Foto: NA/NRK

I over 50 år har NA kommet ut seks dager i uka, men nå kuttes altså lørdagsutgaven. Redaktør Kim Riseth tror at de om noen år vil ha enda færre utgivelser når Posten også reduserer.

– De sier at de egentlig ikke vil gå ut med avisa og kanskje bare en dag i uka. Men vi har jo forsåvidt ventet på dette i forhold til det som skjer med digitaliseringen i samfunnet. Derfor vurderer vi enda færre utgivelser i om noen år, kanskje bare tre-fire i uka, sier Kim Riseth.

Bjørn Wisted i MBL tror likevel hans medlemsbedrifter også i framtida vil satse på papiravisa.

Viktig i mange år

– Papiravisa er viktig og vil være viktig i mange år framover. Mye av økonomien er knyttet opp mot papiravisa. Men problemet blir å nå ut til leserne sine, sier Bjørn Wisted.

Kim Riseth i Namdalsavisa sier de vil spare mye penger på å kutte i utgivelsesdagene for papiravisa.

– Vi bruker 15–16 millioner i året på trykk og distribusjon av papiravisa, og med 10.000 abonnenter er det store kostnader per abonnent. Vi tror vi får et bedre produkt på nett og papir ved å redusere kostnadene, og da er vi nødt til å kutte i utgivelsene, mener Riseth.