NRK Meny
Normal

Papegøyen nektet å spise før jordskjelvet

Papegøyen Simpson (25) oppførte seg uvanlig rett før jordskjelvet i Trondheim mandag kveld. Eieren lurer på om fuglen kan ha merket at noe kraftig var på gang.

Papegøyen Simpson

VILLE UT: Papegøyen Simpson nektet å spise, ville ut av buret sitt, og ble uvanlig skvetten før jordskjelvet i Trondheim mandag kveld.

Foto: Privat

– Den nektet å spise, og ville ut av buret sitt. I tillegg ble den uvanlig skvetten, og reagerte åpenbart på flere lyder enn den ellers gjør, forteller Randi Sirnes, som eier blåhodeparakitten Simpson.

Hun merket selv ikke jordskjelvet i Trondheim i går kveld, men ble oppringt av sin mor etter at buldringen var over. Tanken slo henne: Kunne den 25-årige papegøyens oppførsel settes i sammenheng med hendelsen?

– Da jeg fikk vite eksakt tidspunkt for skjelvet, visste jeg samtidig at Simpson hadde roet seg igjen noen få minutter etterpå, forteller Sirnes.

Ingen harde forskningsfakta

Randi og Simpson

Randi Sirnes og Simpson.

Foto: Privat

Gjennom tidene har det vært mange observasjoner av fugler og dyr som skal ha flyktet rett før store naturkatastrofer, og dermed berget livet.

Det er likevel ikke forsket nok på dette til å hevde at fugler og dyr evner å sanse store farer på forhånd. Det sier professor i biologi ved NTNU, Trond Amundsen. Helt avvisende til at Simpson kunne merke mindre rystelser før vi mennesker gjorde det mandag kveld, er han imidlertid ikke.

– Det er vanskelig å si noe sikkert, så lenge det her handler om kun én papegøye. Det fins ingen sikre forskningsdata på at fugler kan reagere på jordskjelv. Men det er heller ikke lett å teste det godt, sier Amundsen.

Ny forskning

Trond Amundsen, NTNU

Professor Trond Amundsen ved NTNU sier at det ikke fins sikre forskningsdata på at fugler reagerer på jordskjelv.

Foto: Kristin Heggdal / NRK

– Noen forskere tror at dyr kan reagere på svake trykkbølger som kommer rett før et skjelv, og som vi mennesker ikke merker. Men dette vet vi ikke med sikkerhet.

Amundsen forteller at et tysk forskningsprosjekt skal prøve å finne noen svar på om fugler reagerer på endringer i magnetfelt som skyldes jordskjelv. Fugler bruker blant annet magnetfelt til å navigere.

– Man har utstyrt både fugl, flaggermus og sommerfugler med små sendere for å kartlegge hvordan de flyr. Målingene blir registrert av mottakere på den internasjonale romstasjonen. Slik får man kjennskap til flyvemønsteret til hvert individ, for blant annet å se om det endrer adferd over seismiske områder, sier han.

– Handler om overlevelse

– Dette handler rett og slett om overlevelse, det er et naturlig instinkt hos dyr å komme seg bort fra fare, sier Turid Buvik, adferdsterapeut og innehaver av Trondheim hundeskole.

– Vi som omgås dyr, ser lett at dyr ofte reagerer på ting som er unaturlig for dem. Hester reagerer for eksempel på trykkforskjeller og ustødt underlag, legger hun til.

Buvik viser til et prosjekt i jordskjelvutsatte California:

– Der undersøkte man statistisk hvor mange hunder og katter som rømte hjemmefra. Det var en stor opphopning rett før jordskjelvene.