Palmene tilbake i Palmehaven

Etter flere år uten palmer i den ærverdige Palmehaven i Britannia Hotell i Trondheim er de nå på plass igjen.

Palmehaven, Hotell Britannia

Både direktør Arne Marius Berg og tidligere eier av Britannia, Anne Lise Stensrud, er godt fornøyd med de nye palmene i hotellets storstue.

Foto: Magnar Brandseth / NRK

Palmehaven på Britannia Hotell i Trondheim har vært et begrep siden den var ny i 1918, men palmene har det vært smått med de siste åra. De siste forsvant i 2005.

8 palmer fra Sør-Amerika

Nå er de tilbake, de høyeste 5–6 meter. Åtte palmer fra Sør-Amerika er på plass i hotellets storstue.

– Det er jo strengt tatt ingen palmehave når det ikke er palmer her, så vi ser det som svært viktig at vi nå har fått tak i nye, sier hotelldirektør Arne Marius Berg.

Britannia hotell kan spores tilbake til 1897 og ligger sentralt i byen. De siste årene har hotellet slitt med stil og økonomi.

I fjor overtok Olav Thon-gruppen hotellet. De er nå i ferd med å pusse opp hele Palmehaven, og har som mål at restauranten skal stå ferdig med 220 sitteplasser til påske.

Konserverte palmer

Palmene som er dyrket i Sør-Amerika trenger ikke mye stell. De kommer heller ikke til å vokse videre. Veksten er stanset, og de er konservert på en måte som skal få dem til å se levende og friske ut i lang tid.

– Med de vekstforhold vi har her inne i restauranten er dette en ideell løsning slik at palmene kan være til glede her i Palmehaven for flere generasjoner framover, sier Berg.

– Vi hadde egen gartner til palmene

Anne Lise Stensrud og hennes mann eide Britannia fram til 1985. Hun er fortsatt ofte gjest i Palmehaven og er svært glad for at det igjen finnes palmer der.

– Men det var rart å komme inn her for de er veldig annerledes enn de som var her før – så høye, sier hun.

Anne Lise Stensrud forteller at palmene de hadde i hennes tid krevde mye stell. Palmene og gresset som grodde mellom dem, ble stelt og vannet hver dag.

– Vi hadde egen gartner til det.

Musikalsk storstue

Palmehaven, Hotell Britannia

Både direktør Arne Marius Berg og tidligere eier av Britannia, Anne Lise Stensrud, ønsker mer liv i den tradisjonsrike Palmehaven.

Foto: Magnar Brandseth / NRK

Tidligere var Palmehaven et sted der folk kom for å høre musikk. Flere ganger i uka spilte anerkjente orkestre, noe gjestene satte stor pris på.

– Stemningen var fantastisk og gjestene kunne komme med musikkønsker som orkesteret flettet inn i sitt vante repertoar. Om kveldene var det dansemusikk, sier Stensrud.

Direktør Arne Marius Berg har ingen umiddelbare planer om å gjenskape den musikalske storstue som Palmehaven en gang var, men sier at det helt sikkert kommer til å bli aktiviteter som også iblant vil være musikk.

– Vi skal skape ulike aktiviteter, men i første omgang skal vi jobbe videre med selve rommet. Vi skal ha på plass mere vegetasjon, også mindre og levende palmer, og vi håper at folk vil strømme tilbake til den legendariske Palmehaven igjen, sier han.

– Jeg har savnet liv i Palmehaven. Et så flott lokale bør ikke stå så tomt som det nå har gjort i mange år, sier Anne Lise Stensrud.