NRK Meny
Normal

Padler norskekysten på langs uten mat og penger

– Dette hadde ikke vært mulig i Østersjøen, sier svensken, som etter 38 dagers padling er ved trøndelagskysten.

Sören Kjellkvist

Kjellkvist tror den tyngste delen av turen gjenstår.

Foto: Sören Kjellkvist / Privat

Han er nå på den 38. dagen på ekspedisjonen, og tilbrakte natten ved et fyr i nærheten av Namsos.

Padlearm

I snitt padler han 35 kilometer hver dag. Det merkes på hendene.

Foto: Sören Kjellkvist / Privat

Han kaller prosjektet et miljøvennlig eventyr, og har som mål å etterlate et så lite avtrykk på naturen som mulig, leve med og av naturen. Det innebærer blant annet at han ikke skal ha med seg mat eller penger.

– Det var vanskeligst i begynnelsen. Da spiste jeg nesten bare fisk. Problemet med det er at det stort sett bare er proteiner, og det er ikke nok, Sier Sören Kjellkvist.

I gjennomsnitt tilbakelegger han 35 kilometer hver dag. Starten gikk den 26. mai i Sverige, og han forventer å være framme i Russland i løpet av august.

Totalt er reisen på 2800 kilometer, og så langt har han tilbakelagt 1300 kilometer.

– Ikke mulig i Østersjøen

I Sverige er Kjellkvist mer kjent som eventyrer enn her til lands. Der har han blant annet dokumentert det han mener er et skadet økosystem i Østersjøen.

I tillegg til å realisere seg selv, ønsker han å vise kontrasten mellom sjøen utenfor Sverige og den utenfor Norge.

– Det handler blant annet om å vise at slike turer ikke er mulig i Østersjøen lengre, der er det for forurenset. Vi svensker forstår ikke hvor vakkert Norge virkelig er, sier Kjellkvist.

Kajakk

Havkajakken som Sören bruker langs norskekysten.

Foto: Sören Kjellkvist / Privat

Nærkontakt med hval

Etter hvert i ekspedisjonen ble matsituasjonen bedre, da han fikk mat fra en seilbåt. Da fikk han også overskudd til å nyte naturen.

Det som gjør størst inntrykk på den svenske eventyreren er dyreopplevelsene. I tillegg til å se havørn, lundefugl og sel, setter han nærkontakt med hval høyt.

Kråkebolle

I tillegg til maten han får fra lokalbefolkningen, lever Kjellkvist av fisk og sjømat.

Foto: Sören Kjellkvist / Privat

– Det var tåkete og jeg så ikke mange meterne foran meg. Plutselig hørte jeg blåselyden fra en hval. Den var kanskje ti meter bak meg. Vet ikke helt hvilken hval det var, men jeg gjetter på en grindhval.

– Det var en utrolig flott opplevelse.

Lars Monsen som idol

Menneskene i Norge har han likevel ulike erfaringer med. På Sørlandet fikk han ødelagt åren sin og ble frastjålet videokameraet sitt av det han kaller «norska vikingar».

– Det hele gikk likevel fra en katastrofe til en lykkedag da jeg fikk en ny åre av en åremaker. Generelt er nordmennene sjenerøse, sier han.

For Kjellkvist har flere norske eventyrere som idoler. Han nevner én spesielt.

– Lars Monsen er forbildet mitt. Han liker også å være i naturen i lengre perioder, og bli ett med den. Det er noe jeg også strever etter.

Blir tøffere framover

Nå starter det han tror blir den vanskeligste delen av reisen. Langs kysten i Nord-Norge venter høyere tidevann og lengre mellom folk som kan gi ham mat. I tillegg blir det slutt på makrellen, hans favorittfisk.

– Jeg har allerede gått ned tolv kilo, og jeg blir svakere for hver dag. Dette blir tøft, sier svensken.