NRK Meny
Normal

På topp for femte året på rad

For femte år på rad er Røros den kommunen i landet som skårer høyest på kulturindeksen. – En heder til hele Røros-samfunnet, sier kultursjefen

Røros sentrum

Røros er landet fremste kulturkommune, for femte året på rad.

Foto: Grete Thobroe/NRK

Indeksen viser kulturaktiviteten per innbygger, og Røros er den klare vinneren blant alle landets kommuner, ifølge Telemarksforskning.

– Hele Røros-samfunnet

Morten Tøndel

Morten Tøndel er stolt kultursjef i Røros kommune.

Foto: Grete Thobroe/NRK

– Det å komme på førsteplass på kulturindeksen er en heder til hele Røros-samfunnet. Ikke til enkeltpersoner, enkeltorganisasjoner eller enkeltinstitusjoner, sier kultursjef Morten

Kulturhuset Storstuggu er en viktig arena for kulturlivet gjennom hele året, men de har også store faste arrangement som trekker adskillig flere folk til Bergstaden enn de 5600 som bor der.

For her er det kultur rundt hvert gatehjørne, og mange kommer til Røros bare for å se stedet som står på UNESCOs verdensarvliste med sine unike bygninger og sitt unike miljø.

– Setter stor pris på

– Det setter vi stor pris på, ja. Det er derfor ingen grunn til ikke å trives her på Røros. Kulturen er jo noe av grunnen til at vi bor her, sier Amund Spangen som er en aktiv bruker av kulturtilbudene i kommunen.

Det samme er Eli Høsøien:

– Enten er det teater, møter eller trening, for det er jo kultur det også. Det foregår jo noe hele tiden. Det går ikke an å få med seg alt, og det er et aber, mener hun.

Amund Spangen og Eli Høsøien

Amund Spangen og Eli Høsøien er blant de ivrige brukerne av alle kulturtilbudene på Røros.

Foto: Grete Thobroe/NRK

Røros er altså landets fremste kulturkommune for femte året på rad. Ikke rart kultursjef Morten Tøndel er stolt.

– Her måles alt fra hvor mange bøker som lånes ut ved biblioteket, til hvor mange som besøker konsertene våre. De teller også antallet kulturarbeidere og kunstnere i kommunen, sier han.

En million besøkende

Og bare for å ha nevnt det; folk strømmer til Røros gjennom hele året. Ja, hvert år besøker rundt en million mennesker den unike Bergstaden fra 1600-tallet, ifølge kultursjefen.

– Det er jo også 12.000 som kommer hit for å se oppsettingen av Elden i løpet av ei uke, og til Rørosmartnan får vi besøk av mellom 70.000 og 80.000 mennesker, sier Tøndel.

Trondheim er på andreplass i kulturindeksen, og kommunen har klatret opp fra en niende plass. Så trønderske kommuner er godt representert i toppen av lan dets kulturindeks.

– Det er bredden Trondheim er god på. Det er mange kulturbrukere og tilrettelegging for kultur på de aller fleste områdene, sier kulturdirektør Ola By Rise i Trondheim kommune til NRK.

Storstuggu på Røros

Kulturhuset Storstuggu blir mye brukt av folket på Røros.

Foto: Grete Thobroe/NRK