NRK Meny
Normal

På sykehus med legionella-smitte

Ei kvinne i 50-åra fra Nord-Trøndelag er lagt inn på Sykehuset Levanger med lungebetennelse etter å ha blitt smitta av legionellabakterier.

Sykehuset Levanger

Den legionella-smitta kvinna ligger nå på Sykehuset Levanger

Foto: Gorm Kallestad, NTB.

– Kvinna ble etter all sannsynlighet smitta mens hun var på besøk i to leiligheter i Trondheim ved årsskiftet, sier smittevernoverlege Eli Sagvik i Trondheim til NRK.no.

Hun er ganske sikker på at smittekilden er i Trondheim ut i fra den tiden det tar fra man blir smitta til man blir syk.

Tar prøver fra dusjen

Den ene av de to leilighetene ligger på Kattem, og helsemyndighetene har nå tatt prøver fra varmtvannanleggene i de to leilighetene. Legionella-smitten blir ofte overført til mennesker gjennom dusjer og varmtvarmsanlegg.

– Problemet er ofte at vannet i varmtvannstanken ikke er varmt nok til at det tar knekken på legionellabaterien, sier Sagvik.

Dusjanleggene i de to leilighetene er nå desinfisert, og de som bor der er varsla om smitten. Eli Sagvik tror derfor ikke at flere vil bli syke av bakterien.

– Vi ser på dette som et enkeltstående tilfelle, og ikke et utbrudd som vil ramme flere, sier hun.

På bedringens vei

Hos Sykehuset Levanger får Adresseavisen opplyst at kvinna nå er på bedringens vei etter å ha fått medisiner mot smitten.

Eli Sagvik

Smittevernoverlege Eli Sagvik

Foto: NRK

Eli Sagvik sier at folk bør bli flinkere til å rense varmtvannsanleggene sine for å gardere seg mot legionella-smitten, som ofte kommer inn i menneskekroppen gjennom vanndråper.

– De fleste tåler å bli utsatt for bakterien, men dersom du har nedsatt immunforsvar fra før, så kan bakterien gjøre deg syk, sier hun.

– Vær føre var

Derfor anbefaler smittevernoverlegen at folk sjekker om varmtvannet har høy nok temperatur, og at dusjhoder og dusjlanger desinfiseres tre til fire ganger i året.

- De fleste som blir smitta av legionella får smitten i sitt eget hjem, og forlater du huset i noen uker bør du skylle gjennom dusjen med varmtvann i en fem minutters tid før du vasker deg, sier Sagvik.

Video fra Trøndelag

Om få uker er en ny film som dokumenterer 100 Rosenborg -år klar
Fjellklatreren Adam Ondras suksess i Hanshelleren har gitt Flatanger omtale langt utenfor Norges grenser.
Sverre Magnus Selbach fikk oppfylt fiskedrømmen da han fikk en 1,8 meter lang svartskate på kroken i Trondheimsfjorden.