Hopp til innhold

Påstått hovedmann fikk kalde føtter

Politiet var på sporet av det store dopingnettverket i Trondheim allerede i 2008, fire år før nettverket til slutt ble rullet opp. Da politiet arresterte en av kundene, fikk den antatte sjefen i nettverket kalde føtter og trakk seg ut.

Dopingbeslag fra Operasjon Gilde

Da en kunde ble pågrepet av politiet, fikk den antatte sjefen panikk og trakk seg ut av nettverket. Her er noe av dopingen politiet beslagla under 'Operasjon Gilde'.

Foto: Politiet.

"Trykkern", den 44 år gamle mannen som forsynte det påståtte dopingnettverket med hjemmelagde dopingtabletter, fortsatte sin forklaring for Sør-Trøndelag tingrett onsdag.

Medaktor Per Martin Utkilen la fram en mengde e-poster som politiet klarte å gjenopprette fra 44-åringens krypterte e-postkonto i 2012. Mannen hadde da slettet kontoen for å fjerne sporene sine.

pillepresse i dopingrettsssaken

Denne pillepressa brukte 'Trykkern' i årevis for å lage enorme mengder dopingtabletter som ble solgt ulovlig.

E-postutvekslingen viser at det brant under føttene på dopingprodusentene allerede i februar 2008.

Fra produksjonen startet i 2003 hadde 44-åringen mottatt alle instruksjoner og bestillinger fra en 39-årig medtiltalt i saken, med kallenavnet «Sjef1». Etter fem års samarbeid fikk 44-åringen i februar 2008 en lang og detaljert e-post fra «Sjef1».

Trakk seg i panikk

39-åringen skriver at han har solgt virksomheten videre til en 28 år gammel mann som også er tiltalt i dopingsaken. Politiet hadde på det tidspunktet nylig pågrepet en av deres dopingkunder, en mann fra Verdal. Ordlyden i e-posten viser tydelig at oppdragsgiveren hadde det svært travelt med å komme seg ut.

«Jeg gjorde en deal med R i går. Han tar over fra nå. Har ordnet sånn at du kan gi han alle varene våre i kveld kl. 18, møt ham på Shell Bilbyn.

Jeg har et forslag i forhold til sikkerheten din: HVIS du får politiet på besøk, så gjelder det at de får minst mulig på deg. Du bør ikke ha poser og bokser hjemme mellom slagene. Finn et annet sted å ha poser og bindemidler mellom rundene. Rensk pc-en for etiketter og kjør BCWipe på den.

Maskinene bør vaskes ned for fingeravtrykk. Stemplene bør i bakken mellom hver runde. Eskene bør også tørkes av. Kjipt for meg hvis jeg hvis jeg blir tatt på grunn av et avtrykk nå etter at jeg ikke skal ha noe mer med det å gjøre.

Hvis verdalingen har tystet og de har mistanke mot deg og spaner på huset ditt, så hadde det vært lurt om du tok ut tingene i gymbagen og ikke i poser eller svartsekker. Sånn at det ikke vekker mistanke. Liten sjanse, men jeg har tynne nerver. :) »

Artikkelen fortsetter under bildet:

E-postlister i dopingrettssaken

Den tiltalte sjefen for dopingsalget fikk panikk, viser e-poster som aktoratet legger frem i rettssaken.

Foto: Joar Elgåen / NRK

Satt skjult

Aktor, statsadvokat Unni Sandøy, spurte «Trykkern» om han ble redd da instruksjonene og skifte av sjef plutselig kom.

Statsadvokat Unni Sandøy

Statsadvokat Unni Sandøy

Foto: Joar Elgåen / NRK

–Nei, jeg tenkte ikke så mye på det. Jeg har sittet veldig isolert. Det har vært bare noen få som har visst hva jeg drev på med, svarte 44-åringen.

Historien viser at frykten til "Sjef1" var grunnløs, nettverket unngikk avsløring. Produksjonen av dopingtabletter fortsatte i en voldsom skala og med nye sjefer frem til Dagens Næringsliv avdekket nettverket i 2011/2012. Politiet slo til mot hovedpersonene i februar 2012.

Den omtalte verdalingen skal føres som vitne senere i rettssaken.

Mener e-postene viser organisering

Påtalemyndigheten vil legge frem en stor mengde beslaglagte e-poster gjennom 12 uker i retten. Målet er å bevise at de tiltalte har operert som en velorganisert kriminell gruppe med utstrakt brukt av hemmelighold, kreative kallenavn og krypterte e-postkontoer for å skjule enormt salg av hjemmelaget muskeldop.

Ifølge tiltalene ble nettverket drevet i ni år fra 2003 til 2012.