Hopp til innhold

Her blir det 17. mai som normalt – i år som i fjor

På Sørburøy i Trøndelag har koronaen aldri vært, og de 25 innbyggerne lever så å si uten restriksjoner.

Korps Sørburøy 17. mai

BLIR TOG: På Sørburøy er det tradisjon for korpset å spille opp på kaia, før de går i toget opp til samfunnshuset. I år blir intet unntak.

Foto: Line Brendberg

– Det blir ganske tradisjonelt. Vi skal samles nede på hurtigbåtkaia for å sette opp tog der, og så spiller korpset fremst i toget, sier Line Brendberg til NRK.

Hun er rektor ved Sørburøy skole, og beskriver en 17. mai-feiring som de fleste av oss nok bare kan drømme om.

For i år som i fjor vil innbyggerne på Sørburøy i Frøya kommune feire nasjonaldagen nesten som om pandemien ikke fantes.

En frihet de kan tillate seg på ei øy hvor det bare bor 25 personer, og som koronaviruset aldri har funnet veien til.

I HAVGAPET: Sørburøy er en del av en øyklynge utenfor Trøndelagskysten.

– Det blir ikke et veldig langt tog, men de som vil være med av innbyggere får være med. Så spiller vi marsjer i toget, og på samfunnshuset skal korpset ha minikonsert, forteller Brendberg.

– Så blir det servering, leker ute, og vi skal prøve å holde ting etter regelverket i våre dager.

Livet går som normalt

Også VG har omtalt 17. mai-feiringa på øya, og Brendberg må le litt over medieoppmerksomheten.

– Det er jo litt spesielt å komme i nasjonale medier fordi man lever helt normalt, men det er jo litt hvordan tiden er, sier hun.

– Men det er klart, vi er jo litt for oss selv, og vi retter oss etter det alle andre må.

Derfor lever innbyggerne på Sørburøy så å si uten restriksjoner, bortsett fra munnbindpåbud på butikk og hurtigbåt.

– På skolen er vi så få at vi ikke behøver å dele opp i kohorter. Det er ekstra hygieneregler og ekstra renhold – ellers går livet som normalt, sier Brendberg.

Sørburøy skole

NORSKE FLAGG: Selv om skolebygget har blitt litt forblåst opp igjennom, har det ikke vært noe å si på 17. mai-stemninga på Sørburøy fra år til år.

Foto: Morten Andersen / NRK

Rektoren innrømmer imidlertid at øyas befolkning var spent på om det kom til å komme ekstra nasjonale restriksjoner knyttet til 17. mai, som hadde gjort at de måtte avlyse planene også på øya ute i havgapet.

Foreløpig kan man være opptil 200 personer samlet på utendørs arrangementer, så sant man holder avstand. Det er lov med 100 personer innendørs, om man har faste plasser.

– Det ser heldigvis ikke ut som noe kommer i veien for å ta ting ganske normalt, for oss som er en såpass liten befolkning som har mulighet til å spre oss også innendørs.