NRK Meny
Normal

På eventyrferd til Ulan Bator

Lars Geithe og Snorre Hov fra Røros starter i dag på sitt livs eventyr som varer fram til 1. oktober. De skal nemlig kjøre Mongol Rally fra London til Ulan Bator i Mongolia.

Mongol Rally

Snorre Hov og Lars Geithe startet mandag sin eventyrferd fra Røros til Ulan Bator i Mongolia.

Foto: mongolrally.no

Mongol Rally er et veldedighetsløp som arrangeres for ellevte gang. Den offisielle starten går i London søndag morgen, og avsluttes når deltakerne etter hvert kommer fram til Ulan Bator. Hovedstaden i Mongolia en gang.

Samler inn penger

– Her er ikke poenget å komme først fram til mål. Dette er et billøp der det er om å gjøre å skaffe seg så mange artige opplevelser og erfaringer som mulig. I tillegg til at vi skal samle inn penger til en god sak. Vår sak er coolearth. En britisk variant av regnskogfondet, sier Snorre Hov til NRK.

Mandag starter de to rørosingene på første etappe fra hjemkommunen til London. De kjører en 15 år gammel Toyota Yaris som allerede har gått 170.000 kilometer.

– I dette løpet kan ikke motoren på bilen være større enn 1000 kubikk. Vi har med oss en del reparasjonsutstyr, men satser på å få hjelp underveis hvis noe går galt med bilen, sier Hov.

35.000 kilometer

Til sammen skal de to eventyrerne tilbakelegge 35.000 kilometer før de er tilbake på Røros 1. oktober. Målet er å kjøre 470 kilometer hver dag.

– Vi skal gjennom 20 land, fem fjellpass og tre ørkener på veien til Ulan Bator. I Europa kjører vi på asfalterte veier, men standarden er litt dårligere når vi kommer lenger øst. Da kan det bli utfordrende å klare 47 mil om dagen, fortsetter Snorre Hov.

400 biler starter Mongol Rally i London søndag. Det er seks nordmenn på startstreken. For Snorre Hov og Lars Geithe er dette første gang.

– Dette blir en opplevelse for livet. Noe vi kan snakke om når vi blir gamle. For det blir garantert mange spesielle opplevelser underveis. Vi får treffe mange artige mennesker og vi må håndtere uforutsette hendelser, sier Snorre Hov.

Ligger i telt

De to har et samlet budsjett på 130.000 kroner, og mye penger går med til å skaffe seg visum til alle landene de skal besøke.

– Byråkrati og papirarbeid tar mest tid, og koster oss nærmere 25.000 kroner. Ennå har vi ikke alle visa i orden, men satser på at det ordner seg underveis på turen. I bilen har vi med reservehjul, litt reparasjonsutstyr, litt mat og klær, mye musikk, og campingutstyr. Vi skal nemlig ligge i telt, forteller han.

Mongol Rally

Den nederste ruta er den de skal kjøre fra London til Ulan Bator. Den øverste er ruta de skal kjøre tilbake til Røros.

Foto: mongolrally.no

De to kameratene har aldri reist så lenge sammen før, selv om begge er reisevante fra før.

– Det kan nok bli utfordrende å sitte sammen i bilen fram til 1. oktober, men vi er godt forberedt så det skal nok gå bra. Det verste som kan skje er at vi blir utsatt for en ulykke sånn at ikke bilen vil mer. Da må vi avbryte turen. Ellers tror jeg vi skal klare å fullføre, forteller Snorre Hov.

Hov og Geithe vil oppdatere sin egen blogg underveis på nettsida mongolrally.no . I tillegg vil man kunne følge bilens GPS-sender på arrangørenes hjemmeside under hele løpet.

– Nå håper vi bare at folk donerer penger til det veldedige formålet vi har valgt oss. Så skal dette bli en fantastisk tur, avslutter Snorre Hov.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25