NRK Meny
Normal

På dette området blir byfolket knust av dem som bor på landet

Forsikringsselskap har bedt designere om hjelp i håp om å snu trenden med moteplagg som lyser i mørket.

Refleks

6 av 10 sørtrøndere bruker aldri eller sjelden refleks. Nordtrønderne er langt flinkere.

Foto: Trygg trafikk

– Jo større by og yngre befolkning, dess dårligere er folk på å bruke refleks. Ungdom bosatt i byer er elendige. Dette er ganske sikkert svaret på hvorfor for eksempel nordtrønderne banker sørtrønderne i refleksbruk, sier Jon Berge, informasjonsdirektør If skadeforsikring.

Seks av ti av Sør-Trøndelags befolkning bruker aldri refleks, eller bare av og til. Nordtrønderne er langt flinkere. Godt over halvparten bruker alltid refleks i mørket.

Aller dårligst er Oslo-folket på refleksbruk. Flere enn 7 av 10 bruker aldri eller sjelden refleks.

Redder liv

Tallene er hentet fra en fersk undersøkelse utført av Norstat for If. Undersøkelsen viser at 45 prosent av landets befolkning alltid bruker refleks når de er ute i mørket.

Det er altfor dårlig, mener Berge:

– I ytterste fall kan refleksen redde liv. Det er enorm forskjell på en person som går ute i mørket med og uten refleks. Personen med refleks er synlig fra mer enn hundre meters avstand, mens personen uten ikke er synlig før man er helt innpå.

Prøver seg på «refleksmote»

Informasjonsdirektør i If skadeforsikring, Jon Berge

If har inngått samarbeid med designerne i Mardou & Dean, i håp om at flere vil bruke refleks når moteplagg har innebygd refleks. Her er informasjonsdirektør i If skadeforsikring Jon Berge iført rekleksparkas.

Foto: If

Få i undersøkelsen svarer at de bevisst unngår å bruke refleks fordi det er stygt eller ser dumt ut. Likevel forsøker If nå å bidra til at antallet senkes ytterligere. De har inngått samarbeid med designerne bak klesmerket Mardou & Dean.

Refleksparkas

De fleste som ikke bruker refleks sier årsaken er at de glemmer det. – Refleksplaggene er også et bidrag til dem, sier Jon Berge i If skadeforsikring.

Foto: If

Fem plagg er en del av «kolleksjonen som redder liv»: Lue, voter, parkas, bukse og veske.

Berge hever at plaggene ser helt vanlige ut i dagslys. Først når mørket senker seg skal det grå materialet «forvandles» til refleks.

– Målgruppen er nettopp de yngre som bor i byene. Vi håper at noen trendsettere går foran og bidrar til at refleks blir kult. Dette er også et bidrag til dem som glemmer å bruke refleks, sier Berge.

Mange mener de ikke trenger refleks

I undersøkelsen svarer de fleste «spøkelseskladdene» at de ikke bruker refleks fordi de glemmer det: 91 prosent i Nord-Trøndelag og 77 prosent i Sør-Trøndelag.

– Det beste tipset er å ha refleksen lett tilgjengelig, gjerne like ved ytterdøra, sier Berge.

En del dropper refleks fordi de mener den er unødvendig. Det synes Berge er skremmende:

– Vi har ikke tall på hvor mange liv som kunne vært reddet, eller hvor mange skader som kunne vært unngått, hvis flere brukte refleks. Men vi vet at de fleste har hatt én eller flere ubehagelige opplevelser ute i trafikken i mørket. Mange har vært nær å kollidere, noe som er en skremmende opplevelse.