NRK Meny
Normal

Her går innbyggerne sammen om å drive aldershjem

Etter at kommunen la ned aldershjemmet på Otterøya i Namsos, startet innbyggerne aksjeselskap for å gjenåpne "heimen" i privat regi.

Ukjent, Anne Grete Hestvik, Svein Asklund og Viggo Reinert

– Vi vil vise kommunen at det er mulig å drive eldreomsorg på Otterøya, sier styret i AS Heimen.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Nylig samlet et folkemøte over hundre otterøyninger, og denne uka gikk informasjon om ny aktivitet på aldershjemmet ut til alle husstander på øya med omlag 1000 innbyggere.

– Vi er forbannet, men skal snu dette til noe positivt og vise kommunen at det er mulig å drive eldreomsorg på Otterøya, sier Viggo Reinert i AS Heimens interimstyre.

LES: – Talet på sjukeheimar må opp

Aksjesalget er i gang

Svein Asklund

Lensmann Svein Asklund er også engasjert i etableringen av et privat aldershjem på Otterøya.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Kommunen besluttet å legge ned aldershjemmet i fjor, og den siste beboeren flyttet ut i april. Reinert viser frem det store, tomme bygget - hvor ti rom er klare til bruk.

– Når jeg blir så gammel at jeg må på aldershjem vil jeg ikke flytte til Namsos. Jeg vil bo her på Otterøya, sier 63-åringen.

Senterpartipolitiker og lensmann Svein Asklund er også med i interimstyret.

– Vi utfordrer alle til å bli medeiere av dette huset gjennom selskapet AS Heimen, og har lagt ut aksjer pålydende tusen kroner stykket. Vi trenger minimum en million kroner i driftskapital til oppstartsfasen, sier han.

Asklund forteller om stor entusiasme rundt prosjektet, og sier folk allerede har begynt å kjøpe aksjer.

LES: Kommunane vil ha meir frivilleg omsorg

– På Otterøya blir de eldre sett

Otterøya bo- og servicesenter

Rommene står klare på den gamle aldersheimen på Otterøya.

Foto: Espen Sandmo / NRK

– Målet vårt er å kunne drive en form for eldreomsorg ved å leie ut rommene. Pleiersituasjonen har vi ikke tenkt på ennå, men vi vil også drive frivillig aktivitet utenom, sier Anne Grete Hestvik.

Hun innrømmer at initiativet også innebærer en kritikk av kommunen for at de la ned aldershjemmet.

– Det var veldig utrivelig da det ble lagt ned, både for beboerne og for de som jobbet her. Men nå må vi legge dette bak oss og tenke positivt fremover.

Ildsjelene bak AS Heimen mener det er noe helt annet å bo på aldershjem i Namsos enn på Otterøya, hvor alle er veldig nær hverandre.

– Dette huset har alltid vært et sosialt samlingspunkt, hvor folk stakk innom for en kaffe eller et besøk. I en større institusjon tror jeg de eldre bli mer gjemt bort. Her ble det sett, sier Hestvik.

LES: Sjukeheimspasientar får antidepressiva utan å ha depresjon