Hopp til innhold

Øyriket i miniatyr

På Hitra ligger Dolmen by med 500 små hus som ligner mistenkelig på hus og bygninger fra Hitra og Frøya. Stedet er så langt bedre besøkt i sommer sammenlignet med i fjor.

Små hus, selv for små karer
Foto: Linda Bjørgan

Byen består av om lag 500 små hus, kirker, hytter og båter. Dolmen by ligger nå i Dolmsundet opplevelsespark på Hitra.

Mer besøkt i år

- Per 11. juli har besøkstallene i sommer gått opp elleve prosent sammenligna med i fjor sommer sier Stian Vatn, hotellsjef ved Dolmsundet hotell AS.

Han merker en svak tendens til at det kommer flere fra Norge og Norden i år, og færre fra Sentral-Europa som tidligere år. Vatn vil ikke spekulere i om det har noe med finanskrisa å gjøre, men utelukker det ikke.

- Det er hovedsaklig familier som drar til Dolmen by, gjerne i flere generasjoner. I tillegg kommer det en god del voksne, sier Vatn.

Parken holder åpent hver dag i skoleferien, og har ellers busslaster med publikum om våren og høsten.

Tradisjonsrik

Dolmen by er en gammel og tradisjonsrik miniputtby. Det var i 1957 at det hele startet på Oløya vest på Dolmøya. Etter mange år med påbygging, flytting og eierskifte ligger Dolmen by nå plassert i Dolmsundet opplevelsespark om lag 100 meter fra Dolmsundet hotell.

Miniputtbyen holdt i mange år til på Dolmøya, men da ildsjelen bak ikke orket mer, ble husene flyttet og holdt ei kort stund til ved Jonsvatnet i Trondheim før det ble flyttet hjem til Hitra igjen.
Husene er kopiert av bygninger på Hitra og Frøya. I tillegg er noen laget på egen hånd.

- Det er en god del autentiske hus og byggefelt i Dolmen by, blant anna det gamle handelsstedet Hopsjøen, sier Stian Vatn.