Hopp til innhold

Overleverte 5000 år gammel skiferdolk fra yngre steinalder

Tidlig på 1900-tallet ble en gammel gjenstand funnet på Tyskøya i Snillfjord. Denne uka kom den 5000 år gamle godt bevarte skiferdolken til Vitenskapsmuseet i Trondheim.

Eksepsjonell skiferdolk fra yngre steinalder

SYLSKARP: Eggen er fremdeles sylskarp på skiferdolken, som er bemerkelsesverdig godt bevart etter 5000 år i jorda.

Foto: Jenny Kalseth / NTNU

En «byttehandel» gjorde at Vitenskapsmuseet kan glede seg over en av de aller best bevarte skiferdolkene som er registrert i Midt-Norge.

Nils Ove Halle er aktiv i metallsøkermiljøet og jobber i Felleskjøpet. Tidligere i år var han på Kyrksæterøra og installerte robotgressklipper for en kunde.

– Vi kom i snakk om metallsøking og kulturminner som er funnet i området. Metallsøkeren hadde jeg også med, for å lokalisere den gamle guidekabelen til gressklipperen, forteller Halle.

En sjelden gave

Kunden som Halle var innom er Tormod Tyskø, som litt senere kom innom butikken og ba Nils Ove Halle om hjelp til programmering av gressklipperen han har hjemme.

Tyskø fortalte da at han også hadde en gave til han.

– Jeg var jo spent på hva det kunne være for noe, og stakk like godt dit rett etter jobb den dagen, forteller Nils Ove Halle.

Han skulle bli både rørt og målløs over denne gaven.

Og det er kanskje ikke så rart. For der sto han plutselig med en dolk i rød skifer. Halle sier at han gjennom flere år med metallsøking aldri har funnet noe så flott som denne dolken.

Dolken er sylskarp selv etter flere tusen år i jorda.
Foto: Stein Roar Leite / NRK

Funn i særklasse

– Jeg forsto raskt at dette var noe helt spesielt, og tok kontakt med arkeologene på Vitenskapsmuseet, for å levere den der. Og i dag kom dolken dit, til stor glede for arkeolog Jenny Kalseth.

Også hun er blir litt rørt over gjenstanden som har holdt seg usedvanlig godt til å være omtrent 5000 år gammel.

Arkeolog ved Vitenskapsmuseet, Jenny Kalseth er svært glad for å ha mottatt en 5000 år gammel skiferdolk fra Halle på Kyrksæterøra.

DELER GLEDEN: Nils Ove Halle forsto at den gamle dolken kunne være noe for Vitenskapsmuseet. - Det hadde han helt rett i, sier arkeolog Jenny Kalseth.

Foto: Stein Roar Leite / NRK

– Det er bare helt fantastisk. Det som dessuten er fint med skifer, er at da blir det gjenkjennbare gjenstander. Vi ser jo godt at dette er dolk.

Den ser veldig fin og virker lite brukt ut. Kan det tenkes at den ble lagt i grava til en som døde?

– Det kan være ei forklaring. Og det er litt vanskelig å se for seg at denne dolken har blitt mista. Vi vet at gjenstander utført i skifer iblant har blitt lagt i graver. Det er tenkbart også når det gjelder denne, sier Jenny Kalseth.

Skiferdolken stammer fra yngre steinalder, og ble i sin tid funnet av faren til Tormod, Trygve Tyskø, på Tyskøya i Snillfjord, trolig tidlig på 1900-tallet.

Eksepsjonell skiferdolk fra yngre steinalder

NOE AV DET FLOTTESTE: Dette er også en av de aller flotteste skiferdolkene arkeologene på Vitenskapsmuseet i Trondheim noen gang har sett.

Foto: Jenny Kalseth / NTNU

Sylskarp egg

Nils Ove Halle får ros fra Vitenskapsmuseet for å ha utvist godt skjønn ved å ta kontakt med museet. Dolken er fremdeles anvendelig, og så skarp i eggen at man kan skjære seg på den, til tross for at den har tilbrakt omtrent 5000 år i jorda.

Denne «byttehandelen» du opplevde på Kyrksæterøra er vel ikke noe du opplever ofte?

– Nei, det var nytt for meg. Det skal mye til for å toppe denne opplevelsen, sier Nils Ove Halle.