NRK Meny
Normal

Overlevde nesten en time under vann

Den 23 år gamle kvinnen som ble liggende under vann i 50 minutter etter en utforkjøring på kaia i Steinkjer, er utenfor livsfare.

Bil har kjørt i Steinkjerelva

Dykkere fikk hentet opp kvinnen, etter at bilen havnet i elva. – Hun har overlevd på nærmest mirakuløst vis, sier familien.

Foto: Terje Næss

– Hun puster uten hjelpemidler, og tar små skritt tilbake til livet, opplyser Svein Karlsen, informasjonssjef i Helse Nord-Trøndelag og familiens talsmann, til NRK.no.

Helse Nord-Trøndelag gir i dag ut informasjon om kvinnens tilstand på vegne av nær familie og samboer.

LES: Kjærestepar kjørte utfor kaia i Steinkjer

Har ligget i kunstig koma

Bil i Steinkjerelva

Politiet venter på rapporten fra vegvesenet om bilen og ulykkesstedet.

Foto: Terje Næss

Paret kjørte utfor kaia i Steinkjer 8. desember i fjor. Mannen klarte å komme seg ut av bilen og på land, men kjæresten ble med bilen ned i vannet.

Kvinnen lå under vann i omlag 50 minutter før hun ble reddet opp av dykkere.

Hun lå først på St. Olavs Hospital i Trondheim, før hun ble flyttet til sykehuset Namsos 18. desember. Tilstanden har vært betegnet som alvorlig, og kvinnen har ligget i kunstig koma.

– Etter en kort periode ved intensivavdelingen ved sykehuset Namsos ble hun overført til nevrologisk avdeling. Der har hun vært våken og pustet uten hjelpemidler, opplyser Svein Karlsen.

– Siden nyttår har hun spist og drukket med tilrettelegging, og hun gjør stadig framskritt når det gjelder kommunikasjon med pårørende, leger og helsepersonell.

For tidlig å si noe om varige men

Sykehuset mener hun i lys av situasjonen har gjort framskritt.

– Tilstanden er nå slik at hun i løpet av kort tid vil bli overført til en rehabiliteringsklinikk for opptrening og videre behandling. Men det er for tidlig å si noe om hvilke skader og varige men hun vil få.

23-åringens pårørende sier de er klar over at hun på nærmest mirakuløst vis har overlevd. De skjønner også at det vil ta lang tid før hennes framtidige livssituasjon er avklart.

– Pårørende ønsker å rette en stor takk til alle som har bistått og bistår i en svært krevende situasjon, både med livreddende behandling, omtanke og støtte, sier informasjonssjefen.

Venter på avgjørende rapport

Piksellert

Bilen havnet på syv meters dyp.

Foto: Terje Næss

Ifølge et øyenvitne hadde bilen stor fart og mistet grepet før den skled sidelengs over kaikanten. Det var glatt på stedet.

Sjåføren har forklart seg om kjøreturen og føreforholdene. Han mener føret er en medvirkende årsak til ulykken, og har ikke erkjent straffskyld. Han er imidlertid siktet for uaktsom kjøring.

Politiet venter fremdeles på rapporten fra Statens vegvesen om bilen og ulykkesstedet.

– Det har ikke tatt unormalt lang tid, med tanke på at det har vært juleferie, sier etterforskningsleder Leif Gundersen til NRK.no.

Rapporten er avgjørende for om det blir reist tiltale mot sjåføren, men Gundersen sier han ser ingen grunn til å purre på den ennå.

LES: Mener føreforholdene medvirket til ulykken

Video fra Trøndelag

Den aller første av mange svært store transporter i forbindelse med vindkraftutbygginga på Fosen skjer i dag.
Blå himmel og fine forhold- vinterferien er i gang i Trøndelag.
På samenes festdag må den fineste stasen på. Ella (6) og lillebror Jovna gjør seg klar for feiring.