Hopp til innhold

Overlege: – En av de kjønnssykdommene som gir oss hodebry

Nå ønsker legene mer forskning på lillebroren til klamydia, mykoplasma.

Klamydiadagen

De fleste som smittes med mykoplasma får ingen symptomer, og legene oppfordrer ikke personer uten symptomer å teste seg for kjønnssykdommen.

Foto: mette vollan / nrk

Leger er usikre på hva mykoplasma kan føre med seg, men i verste fall kan man bli steril.

– Mykoplasma en av de kjønnssykdommene som gir oss hodebry. Den har ikke veldig stor forekomst, og virker ikke veldig skummel, men problemet er at bakterien er vanskelig å behandle, sier overlege ved Hudavdelingen på St. Olavs Hospital, Brita Pukstad.

Overlege på klamydiadagen

Overlege ved Hudavdelingen på St. Olavs Hospital, Brita Pukstad mener det trengs mer forskning på kjønnssykdommen mykoplasma.

Foto: Mette Vollan / NRK

Aldersgruppen mellom 18–25 år er mest utsatt for kjønnssykdommer, og Pukstad mener ungdommen bør få større kunnskap om temaet.

Derfor arrangeres "klamydiadagen" en gang i halvåret, der medisinstudenter fra MSO i samarbeid med St. Olavs Hospital og Sit Helsestasjon reiser rundt og gir informasjon og gratis kjønnssykdom-tester for klamydia, mykoplasma og gonoré til ungdom.

– Vi arrangerer klamydiadagen for å gi fokus på at kjønnssykdommer finnes, og ikke minst for å snakke om hvor viktig det er å beskytte seg, vi må gjøre det sexy for ungdom å bruke kondom, sier Pukstad.

klamydiadagen

På NTNU i Trondheim står medisinstudenter og venter på elever som ønsker å snakke om og teste seg for kjønnssykdommer.

Foto: METTE VOLLAN / NRK

Tabubelagt

Hvert år får rundt 20 000 nordmenn påvist klamydia, ifølge Helsedirektoratet. Rundt halvparten så mange har en liknende kjønnssykdom, Mycoplasma genitalia. Medisinstudent på NTNU i Trondheim, Stine-Marie Ødegaard er en av flere som står på stand for å snakke med ungdom om sykdommen.

Klamydiadagen

Medisinstudent på NTNU i Trondheim, Stine-Marie Ødegaard mener de gjør det enkelt for studenter å teste seg ved å gi ut gratis tester.

Foto: Mette Vollan / NKR

Hun opplever stor positivitet fra ungdommene som kommer for å teste seg, men merker mye til tabuen rundt temaet.

– Det er mange som takker oss for at vi står her. Det er en del folk som synes det er litt flaut å komme innom for å sjekke seg, men jeg tror vi bryter litt ned på tabuene ved å ha en slik dag.

Viktig tiltak

Ina Uglum Lødeng har dratt til standen på NTNU i Trondheim for å teste seg for kjønnssykdommer. Hun synes klamydiadagen er et viktig tiltak og at flere bør sjekke seg.

KLAMYDIADAGEN

Ina Uglum Lødeng dro til standen på NTNU for å sjekke seg for klamydia, mykoplasma og Gonoré.

Foto: METTE VOLLAN / NRK

– Det kan jo være folk synes det er litt mye styr å dra til legen for å teste seg. Derfor synes jeg det er veldig bra at medisinstudentene står her i dag. Jeg oppfordrer alle til å gjøre det samme som meg, sier Lødeng.

– Trenger mer forskning

Selv om mykoplasma over tid kan påvirke det å få barn, er legene enda ikke sikre på hvem som har denne faren.

– Vi skulle veldig gjerne hatt noen systemer som kan klare å huke tak i de som er i faresonen for å bli sterile. Det er veldig dumt om vi skal behandle alle som har mykoplasma, da kan det hende vi overbehandler pasientene, sier overlegen.

Så vi trenger helt klart mer forskning på dette området, fortsetter Pukstad.

KLAMYDIADAGEN

Medisinstudentene gir ut disse koppene til de som ønsker å teste seg for kjønnssykdommer.

Foto: METTE VOLLAN / NRK