Over hundre personer følger Moser-paret til Nobel-uka

Torsdag reiser nobelprisvinnerne May-Britt og Edvard Moser til Stockholm. Et prestisjefylt, men stappfullt program står for tur.

Edvard og May-Britt Moser

I Stockholm skal Edvard og May-Britt delta på hele 17 tilstelninger i regi av Nobelstiftelsen.

Foto: Kjell A. Olsen / Adresseavisen

May-Britt og Edvard Moser

May-Britt og Edvard Moser må bytte ut laboratoriefrakken og joggeskoene med mørk dress og pene kjoler når det er nobeluke i Stockholm.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Kavliinstituttet holdt onsdag en pressebrief i Trondheim hvor ekteparet snakket om Nobel-uka som foregår i Stockholm fra 4. til 13. desember.

Får ikke gå på do under middagen

Den 6. oktober ble det kjent at May-Britt og Edvard tildeles nobelprisen i medisin for sin forskning på hjernens posisjoneringssystem. Siden har det vært mye virak rundt ekteparet, og mindre blir det ikke når de drar til Stockholm for å motta selve prisen.

I Stockholm skal Edvard og May-Britt delta på hele 17 tilstelninger i regi av Nobelstiftelsen. Inkludert i dette er selvfølgelig prisutdelingen og Nobelbanketten den 10. desember. Da kjøres prisvinnerne ned til Stockholm Concert Hall med politieskorte gjennom et avstengt Stockholm sentrum.

Nobelmiddagen er veldig formell, og arrangørene ser helst ikke at man går på do under den. Det er heller ikke lov til å danse eller rekke hendene i været.

– Jeg håper i alle fall det er god mat til middagen. Jeg er ganske kresen, sier May-Britt under pressemøtet.

Privatfest for NTNU

Gjestelisten til Moser-paret er på 28 personer. Den inkluderer familie og ledelse ved NTNU, og de får alle delta på blant annet prisseremonien og banketten. De skal også delta på en middag på det Kungliga Slottet.

Samtidig skal over hundre personer fra NTNU dra ned til Stockholm på eget initiativ. De skal delta på en fest i regi av skolen. Det blir altså ingen vanlig førjulstid for ekteparet.

– Vurderer å dra en svenskevits

Den svenske kongefamilien under utdelingen av prisene som foregår på ettermiddagen.

Den svenske kongefamilien er på plass under prisseremonien 10. desember.

Foto: FREDRIK SANDBERG / AFP

Alle nobelprisvinnerne blir innlosjert på femstjernershotellet Grand Hotel Stockholm, og de får til disposisjon en limousin med egen sjåfør hele uka. I tillegg får de en personlig assistent som også vil fungere som May-Britt og Edvards livvakt under oppholdet.

Størst spenning knyter det seg kanskje til nobelforelesningen ekteparet skal holde. Ifølge gemini.no synes Mosers oppdraget er svært prestisjefylt, og har brukt mye tid på forberedelser til dette.

– Edvard vurderer å starte nobelforedraget med en svenskevits, sier Hege Tunstad under pressemøtet.

De har også lovet en "svært uvanlig avslutning" på forelesningen, som du kan følge live på www.ntnu.no og www.gemini.no søndag 7. desember kl. 13.00.

Se video av en jublende May-Britt etter å ha fått vite at hun og mannen får Nobelprisen:

– Vi er så stolte!

SE VIDEO: – Vi er så stolte! utbryter en jublende May-Britt Moser etter nyheten den 6. oktober.