Over 90 prosent fikk førsteønsket sitt

I første inntaksrunde til videregående skoler har over 90 prosent fått førsteønsket sitt i Sør-Trøndelag, mens 92,3 prosent har fått førsteønsket i Nord-Trøndelag.

videregående

Totalt 9934 personer har fått førsteønsket sitt på videregående i Sør-Trøndelag, mens 6090 har fått plass i nord. Dette gjelder alle de tre trinnene.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Vi synes det er svært gledelig at flere elever får førsteønsket sitt, sier fagsjef for videregående opplæring i Sør-Trøndelag, Bjarne Kristian Lervang til NRK.

Elektro, helse, bygg og idrett på topp

Totalt 9934 personer har fått førsteønsket sitt på videregående i Sør-Trøndelag, mens 6090 har fått plass i nord. Dette gjelder alle de tre trinnene, og er en økning fra året før.

Søkertallene viser at stadig flere velger yrkesforberedende utdanningsprogrammer på VG1. I nord søkte 56 prosent yrkesfag, mens 44 prosent søkte studieforberedende. I sør hadde 53 prosent yrkesfag som førstevalg, mens 47 prosent ville inn på studieforberedende.

– Vi ser at søkemønsteret har endret seg litt. I fjor valgte flere studieforberedende, mens i år ligger overvekten på yrkesfag. Det er fint å se at det er en økning, siden det har vært så mye fokus på å få flere til yrkesfag, sier Lervang.

I Sør-Trøndelag er det elektrofag, helse- og oppvekstfag og byggfag som er mest populært, mens det i nord er idrettsfag og elektrofag.

– Det er vanskelig å si hva som gjør at disse fagene er spesielt populære. Men jeg tror nok elevene ser at det har vært en oppsving i næringa innen byggfag. Elektro og helse har vært populært lenge og er spennende fag, sier fagsjefen.

Markus Berge

Inntaket til videregående skole viser at søkingen til yrkesforberedende utdanningsprogrammer øker med nesten fire prosentpoeng. (Illustrasjonsbilde).

Foto: Inger Johanne Stenberg

– Viktig å svare

I Sør-Trøndelag er fristen for å svare på tilbudet 17. juli, mens den i nord er 14. juli.

– Det er veldig viktig å svare på om man skal ha læreplassen eller ikke, sier Lervang.

Andre inntak til videregående opplæring blir klart 23. juli, mens det tredje og siste inntaket er 3. august.