NRK Meny
Normal

Ove Johan (9) måtte vente 60 timer på operasjon

– Jeg skjønner ikke at barn kan behandles slik på et norsk sykehus i 2016, sier en sjokkert far.

Ove Johan Stamdal

Ove Johan Stamdal smiler tappert etter en tøff helg på St. Olavs Hospital.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Niåringen Ove Johan Stamdal var uheldig og veltet på sykkel i sin egen fødselsdag på fredag formiddag. Han pådro seg et kraftig brudd i armen, men ble ikke operert før natt til mandag.

– Det var ekkelt og gjorde veldig vondt, sier Ove Johan.

Han ble sendt til legevakta for røntgen med en gang, og videre til barneavdelinga på St. Olavs Hospital. Der ble han satt på fasting, før han skulle opereres lørdag morgen. Men lørdag ble fort til søndag, og fortsatt var han ikke operert.

Lang ventetid

– Han begynte å bli veldig sulten søndag formiddag, men vi tenkte at det snart var hans tur. Sånn gikk det helt fram til klokka 18, og da fikk han veldig vondt i magen. Han klarte heller ikke å få seg flere smertestillende tabletter, sier Inger Beate Stamdal.

Ove Johan Stamdal - familie

Familien er skuffet over at barn kan risikere å vente så lenge på et sykehus.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Så kom endelig beskjeden om at det snart var deres tur. Ove Johan fikk smertestillende intravenøst, og ble klargjort for operasjon.

– Vi ble veldig glade. Endelig var det vår tur, sier moren.

– Traumatisk

Men til tross for at familien hadde fått beskjed om at det var Ove Johans tur, måtte de vente i ytterligere seks timer.

– Det var ikke noe gøy i det hele tatt, sier Ove Johan Stamdal.

Faren Øyvind Prestvik mener at dette er alt for dårlig av sykehuset.

– Dette var veldig traumatisk for Ove Johan. Han hadde veldig vondt i armen, og han måtte gå fryktelig lenge uten mat. Jeg skjønner ikke at barn kan behandles slik på et norsk sykehus i 2016. Det var flere andre barn der som også var skadet, blant annet en med brudd i begge beina som måtte vente like lenge som oss. Jeg begynner jo å lure på om bemanninga er god nok, sier Prestvik.

Sykehuset beklager

– Først og fremst vil jeg beklage at de måtte vente så lenge, men det er dessverre slikt som kan skje, sier overlege ved ortopedisk avdeling, Ketil Jarl Holen.

Han understreker at sykehuset var nødt til å prioritere andre ting den helga.

Ketil Jarl Holen

Ketil Jarl Holen beklager at sykehuset måtte prioritere annerledes.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

– I helga skjedde det ting som de vakthavende måtte prioritere knallhardt. Når barn blir nedprioritert så er det ekstremt viktige hendelser som skjer ellers, sier Holen.

Holen vedgår at det kan oppstå komplikasjoner dersom de venter for lenge med å ta hånd om bruddskader, men at det i utgangspunktet ikke er farlig å vente.

– Vi har vaktpersonale og sykepleiere på jobb hele tiden som ser etter tegn til dette. De vet veldig godt hva de skal se etter, og vi har gode rutiner, sier Holen.

Til tross for en vond helg på sykehuset, er Ove Johan ved godt mot.

– Det går bra nå, sier han, og forteller at han brukte litt av bursdagspengene på å korte ned ventetiden med en kvikk lunsj.