Hopp til innhold

Otto Nielsen i bossanovatakt

Den folkekjære visekunstneren Otto Nielsen og brasilianske rytmer passer helt utmerket sammen, mener gitaristen og arrangøren bak plata "En grønnmalt benk - i Rio?".

Otto Nielsen i radiostudio

– Jo mer jeg leter i Otto Nielsen, jo mer interessante ting er det å finne, sier gitaristen og arrangøren bak 'En grønnmalt benk - i Rio', Tom S. Lund.

Foto: NRK

Med sanger som "En grønnmalt benk", "Litjvisa mi" og "Det har vi" skrev og sang Otto Nielsen (1909-1982) seg inn i norske hjerter. I 22 år var han også redaktør i Søndagsposten, et av NRKs mest populære radioprogram gjennom tidene, og det var han som skrev melodien til Alf Prøysens "Du skal få en dag i mårå".

Nå presenteres de kjente visene i ny form på plata "En grønnmalt benk - i Rio?", betimelig nok under OL i Brasil.

Tom S. Lund og Viggo Sandvik

Tom S. Lund og Viggo Sandvik, som også er med på plata.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

– Jeg synes det er en fin link mellom Otto Nielsens kontinentale, tekstlige finurligheter og melodiske smartness - og de slentrende, elegante tonene i brasiliansk musikk, sier hovedpersonen bak plata, Tom S. Lund.

LES: 100 år siden Otto Nielsen ble født

– Søndagsposten og bossanova er samtidige

– Søndagsposten og bossanova er ikke bare samtidig i tid, men også i innhold og bruk, fortsetter gitaristen, kjent fra blant annet Trio De Janeiro.

Lund mener sangene har et kontinentalt preg i utgangspunktet, og at Otto Nielsen ikke kan framsnakkes nok.

– Det Trondhjem som han vokste opp i var ganske moderne. Og selv om han var den første rikstrønderen, flyttet han til Oslo allerede i 1934 og tilhører slik sett hele landet.

LES: Otto Nielsen i Søndagsposten

– Noe må synges av trøndere

Gerd og Otto Nielsen

Søskenparet Gerd og Otto Nielsen var en duo i 25 år, og sang blant annet 'En grønnmalt benk'.

Foto: Albumcover

Prosjektet med Nielsen i kombinasjon med sydlandske rytmer startet da Lund fikk i oppdrag å skrive et bestillingsverk for Olavsfestdagene i Trondheim i 2009. Dette ble senere en TV-sendt konsert med Kringkastingsorkesteret (se nederst i saken).

– Jeg ble overrasket over hvor stor dybde det var i det Otto Nielsen hadde gjort. Jo mer jeg leter i Otto Nielsen, jo mer interessante ting er det å finne. Det er jo en produksjon som strekker seg over fem tiår.

På plata har Lund med seg blant andre Øystein Dolmen, Kristi Huke, Hans Rotmo, Viggo Sandvik, Henning Sommero og Andreas Aase.

– Når det skal være palatalisering av dentaler, så må du ha med trøndere, ler han.

Se og hør Tom S. Lund sammen med andre artister og Kringkastingsorkesteret sette brasiliansk farge på musikken til Otto Nielsen:

En hyllest til Otto Nielsen. Med sanger som "En grønnmalt benk", "Det har vi" og andre slagere skrev og sang Otto Nielsen seg inn i norske hjerter. Han var også en av de viktigste personene i NRKs historie. I 22 år var han redaktør i Søndagsposten, et av NRKs mest populære radioprogram gjennom tidene. Gitaristen Tom Lund har gjort en solid gravejobb i arkivene og satt sammen en konsert som gir oss tilbake øyeblikkene fra radioens gullalder. Sammen med Kringkastingsorkestret og solister setter han brasiliansk farge på musikken. (1:2)
En hyllest til Otto Nielsen.
Med sanger som "En grønnmalt benk", "Det har vi" og andre slagere skrev og sang Otto Nielsen seg inn i norske hjerter. Han var også en av de viktigste personene i NRKs historie. I 22 år var han redaktør i Søndagsposten, et av NRKs mest populære radioprogram gjennom tidene. Gitaristen Tom Lund har gjort en solid gravejobb i arkivene og satt sammen en konsert som gir oss tilbake øyeblikkene fra radioens gullalder. Sammen med Kringkastingsorkestret og solister setter han brasiliansk farge på musikken. (2:2)