Hopp til innhold

Hurra for Otto Nielsen

En av Trøndelags viktigste låtskrivere og artister ble født for 100 år siden.

Otto Nielsen i radiostudio
Foto: NRK

Otto Nielsen skulle egentlig bli arkitekt, men mange radiolyttere er nok takknemmelig for at studiene ble lagt på hyllen til fordel for underholdningsbransjen. Han satte sitt preg på norsk radio i flere tiår.

Nielsen var kjent som programredaktør for NRKs populære radioprogram Søndagsposten i hele 22 år der han fikk frem mange nye talenter som Erik Bye, Alf Prøysen og Birgitte Grimstad.

Otto Nielsen i Søndagsposten 1977

Viktig bakmann

Norsk Biografisk Leksikon skriver at han som redaktør av dette radioprogrammet var ”en av kulturlivets viktigste bakmenn”.

- Som den kunstneren han var, gikk det nok noe og surret oppe i hodet hans hele dagen. Han hadde en vidunderlig evne til å gjøre mange ting på en gang. Han kunne se fotballkamp mens han fulgte med på radioen, samtidig som han løste kryssord eller la kabal, forteller sønnen Atle Nielsen til NRK.

Les: Stemmer fra NRK

Tekst og musikk

Sammen med søsteren Gerd, startet han duoen Gerd og Otto som skulle bli et begrep i Norge for et par generasjoner siden. Suksessen var et faktum da revysjefen for gymnasiastene i Trondheim hyret inn sin 12 år yngre søster Gerd til å synge på Ungdommens Aften i Trondhjems gamle teater i 1930.

De to turnerte, sang i radioen og spilte inn plater. De fleste vil vel nikke gjenkjennende når de hører Gerd og Otto Nielsens signaturmelodi ” En grønnmalt benk”.

Gerd og Otto Nielsen

(Saken fortsetter under bildet.)

Foto: Albumcover

Søskenparet holdt koken som duo i 25 år og spilte inn ikke mindre enn 21 plater.

Otto Nielsen skrev tekst og melodi til flere folkekjære sanger, som trondheimspatriotiske ”Litjvisa mi”. I ”Hajnnhojnn i bajnn” tar han et oppgjør med den trønderske dialekten. Han skrev også melodien til Alf Prøysens "Du skal få en dag i mårå".

- Ikke akkurat Jussi

-Foruten å være en veldig dyktig tekstforfatter, var han også en utmerket komponist. Han skrev både teksten og musikken, det er ganske unikt, sier Trygve Hærnes til NRK Trøndelag.

Hærnes har jobbet mye med musikken til Otto Nielsen og har sørget for nye plateutgivelser blant annet med Gerd og Otto.

-Han var jo ikke akkurat Jussi Björling hva stemmen angår, men han hadde en utrolig sjarmerende fremføring, sier Hærnes.

Lang og tro tjeneste i musikkens tjeneste, ble belønnet med hedersprisen under Spellemannsprisen i 1975.

Satt på Grini

Under krigen drev Nielsen med illegalt arbeid. Han ble oppdaget og tatt til fange i 1943 og sendt til konsentrasjonsleiren Grini.

Også der fikk han bruk for humor og satire. Til tross for den spente situasjonen inspirerte sangeren, musikeren og forfatteren sine fangekamerater til revyforestilling.

Da Nielsen gikk av med pensjon etter nesten 50 år i NRK, sa han i et intervju at han hadde en innebygd evne til ikke å ta ting alvorlig.

Moderne 100-åring

Olavsfestdagene benytter 100-årsdagen til å trekke Otto Nielsen frem i lyset.

Les: Olavsfestdagene feirer Otto Nielsen

- Hans tekster og viser er så enkle at de berører noe fundamentalt inne i oss mennesker. Dette tror jeg snakker til alle slags mennesker uavhengig av alder og nasjonalitet. Så når vi gjør dette på en ny og spennende måte så tror jeg dette vil gi noen og enhver en overraskelse over hvem Otto Nielsen var, sier Randi Wencke Haugen i Olavsfestedagene.


Gitarist og arrangør Tom S. Lund har fått jobben med å grave frem perler fra Otto Nielsens mangfoldige sangskatter.


- Jeg har fått med meg et solid lag med folk. Jeg har troen på Kjersti Huke som har flyttet jeg-personen, Otto Nielsen, inn til en kvinnelig nåtidstjerne i 30-årene.


Hovedøens Sosial Club har allerede gitt ” En grønnmalt benk” latinorytmer i ny plateinnspilling.

I NRK Trøndelag blir hundreårsjubileet feiret i ukene fremover.


Otto Nielsen går nok ikke ut på dato med det første.

Otto Nielsen intervjuer lydtekniker