NRK Meny
Normal

Osman kan bli henrettet

Drapsdømte Osman Omer Osman kan bli henrettet i Nord-Irak i løpet av få dager.

Osman Omer Osman
Foto: Kjell A. Olsen / Scanpix

Osmans advokat Brynjar Meling snakket i helga med sin klient som sitter fengslet i Sulimaniya. Da sa Osman at han og flere andre fanger ville bli henrettet i løpet av kort tid.

følge Meling skal henrettelsen finne sted første dag av id-feringen etter at den muslimske fastemåneden ramadan er slutt, mest sannsynlig mandag.

Dømt for drap

Osman Omer Osman ble i fjor dømt for å stå bak drapet på sin kone, Marita Strøm, fra Namsos i september 2004.

Men pressetalskvinne Anne Kjersti Shaw i Utenriksdepartementet kan ikke bekrefte opplysningene nå i ettermiddag. Departementet jobber på spreng for å finne ut om opplysningene er riktige.

Livsvarig fengsel

Osman ble dømt til døden for drapet på sin kone, men de fleste har regnet med at straffen ville bli omgjort til livsvarig fengsel. Ifølge dommen fra domstolen i Suleimaniya, fikk Osman hjelp av to andre menn til å utføre drapet på Marita Strøm. De tre er også dømt for drapsforsøk på Osmans eldste datter, som var med i bilen da mora ble drept.

-  Hvis innholdet i telefaxen stemmer, er det en meget alvorlig sak som de norske myndighetene vil reagere på. På hvilken måte, er for tidlig å si noe om nå, sier Shaw. Utenriksdepartementet har allerede sendt en protest til lokale myndigheter i Nord-Irak der de sier de ikke kan akseptere en henrettelse av Osman Omer Osman.

Brynjar Meling sier til NRK at norske myndigheter må gripe inn hvis opplysningene om henrettelsen er riktige.