Osman fortsetter kampen om pengene

Kampen om forsikringspengene etter avdøde Marita Strøm fra Namsos fortsetter i det norske rettssystemet, til tross for at drapsdømte Osman Omer Osman er på rømmen.

Osman

Osman Omer Osman satt fengslet for drapet på Marita Strøm fram til 7. januar. Siden har han vært på rømmen.

Foto: Kjell A. Olsen, Adresseavisen

Endre Lysø

Advokat Endre Lysø representerer Strøm-barna.

Foto: Espen Sandmo, NRK

Det bekrefter Frostating lagmannsrett overfor NRK. Ankesaken skal behandles av lagmannsretten 30. mars.

Rømte i januar

Osman Omer Osman ble i 2004 dømt for å stå bak drapet på sin kone, Maria Strøm, fra Namsos på en ferietur i Nord-Irak. Siden har Osman sittet fengslet, men den 7. januar i år klarte han sammen med ti medfanger å rømme.

Ifølge Trønder-Avisa skal Osman ha kommet seg til Tyrkia med nye reisedokumenter og penger.

Osmans tre døtre med Marita Strøm bor fortsatt i Namsos, og krever nærmere en million i forsikringspenger etter sin mor. Penger som Osman i dag har rett til, selv om han ble dømt for å stå bak drapet på Strøm.

Ga barna medhold

I oktober ga Namdal tingrett de tre mindreårige døtrene retten til pengene etter en sju år lang kamp. Men Osman anket saken, og den går for lagmannsretten uansett om den drapsdømte har kommet til rette eller ikke.

– Ja, vi forbereder oss og planlegger som normalt fram mot ankeforhandlingene. Saken vil bli gjennomført uansett, bekrefter Strøm-barnas advokat, Endre Lysø.

Per Sandberg

Per Sandberg synes det er meningsløst at retten må ta stilling til forsikringspengene etter Marita Strøm.

Foto: Helge Tvedten/NRK

Lederen av Stortingets justiskomité, Per Sandberg, forstår at folk reagerer på at denne saken må for retten, all den tid Osman Omer Osman er dømt for å stå bak drapet.

– Meningsløs sak

– Ja, jeg har full forståelse for at både de pårørende og folk flest ser på dette som meningsløst. Men så må jeg få legge til at dette er prisen vi må betale for vårt rettssystem og vår rettssikkerhet, sier Sandberg til NRK.

Likevel tror Frp-politikeren at denne saken vil få konsekvenser på sikt.

– Jeg tror vi vil få en debatt om drapsdømtes rett til forsikringspenger, og det kan føre til endringer, håper Sandberg.

Får politibeskyttelse

Brynjar Meling

Brynjar Meling sier familien i Namsos ikke har noe å frykte fra Osman.

Foto: Per Foss / NRK

Familien til Marita Strøm i Namsos frykter at Osman skal ta seg tilbake til Namsos. Derfor har de tre døterene nå fått politibeskyttelse. Likevel mener Osmans advokat Brynjar Meling de ikke har noe å frykte.

– Han vil ikke gjøre noe som kan svekke hans forhold barna fordi han håper å få drapssaken opp til ny behandling i Norge, sier Meling til Trønder-Avisa.

Meling håper det blir ny rettssak om Strøm-drapet i Namdal tingrett.

Justisdepartementet understreker at Osman som norsk statsborger ikke vil bli sendt tilbake til Irak fordi han har en dødsdom hengende over seg.