Osman anker til lagmannsretten

Drapsdømte Osman Omer Osman gir seg ikke i kampen om forsikringspengene etter kona Marita Strøm fra Namsos, og anker til lagmannsretten.

Osman

Osman Omer Osman sitter fengslet i Nord-Irak, men gir seg ikke i kampen om forsikringspengene etter Marita Strøm.

Foto: Kjell A. Olsen, Adresseavisen

Marita Strøm

Marita Strøm ble drept under en ferietur i Nord-Irak i 2004.

Foto: privat

I oktober fradømte Namdal tingrett Osman retten til forsikringspengene på nærmere en million kroner. Retten mente pengene istdene skulle gå til parets tre mindreårige døtre i Namsos.

Skutt og drept i Nord-Irak

Nå anker Osman avgjørelsen inn for Frostating lagmannsrett. Det bekrefter Strøm-barnas advokat Endre Lysø overfor NRK i dag.

Namsos-kvinnen Marita Strøm ble skutt og drept under en ferietur i Nord-Irak 3. september 2004, og mannen hennes, Osman Omer Osman, ble senere dømt til dømt til livsvarig fengsel i Nord-Irak for drapet.

Hadde han blitt dømt for drapet i Norge, ville erstatningen automatisk ha gått til parets tre barn. Men erstatning til barna var ikke en del av straffesaken i Nord-Irak.

Varslet anke

Allerede under rettssaken i Namdal tingrett i høst sa Osmans advokat Brynjar Meling at Osman ville anke hvis han tapte retten til forsikringspengene.

Brynjar Meling

Osmans advokat Brynjar Meling ser fram til ny behandling i Frostating lagmannsrett.

Foto: Per Foss / NRK

– For han handler ikke dette om pengene men om at han ikke har drept Marita Strøm, slik han hevder, sa Meling til NRK i høst.

Brynjar Meling synes det er en interessant problemstilling i forhold til hvilket rettsgrunnlag man kan legge til grunn for en norsk domstol.

– Hvor går grensen for hva man eventuelt kan godta av utenlandske dommer fra land og regimer som man vet ikke har den samme rettssikkerhet som Norge, mener Meling.

Tre mindreårige døtre

Marita Strøm og Osman Omer Osman har tre mindreårige døtre sammen. Jentene bor fortsatt i Namsos. Familien jublet da tingretten ga jentene retten til forsikringspengene etter mora, sju år etter at Marita Strøm ble drept i Nord-Irak.

Men samtidig var familien forberedt på en ny rettsrunde i lagmannsretten. Nå kommer trolig saken opp på nytt i løpet av våren neste år.