Oskars undringer tar av i sosiale medier

Ved å legge ut videoer hvor han lurer håper Oskar Yazan Mellemsether å gjøre samfunnet bedre og mer åpent.

Ved å legge ut videoer hvor han lurer håper Oskar Yazan Mellemsether å gjøre samfunnet bedre og mer åpent.

Oskar Yazan Mellemsether ønsker at flere skal undre seg over verden med sine "lure-videoer".

– Vi må ikke være så bastante, for hva er egentlig sant og riktig? Folk har så sterke og polariserte meninger. Jeg tror det er viktig at vi blir åpnere og snakker mer sammen.

Da Oskar Yazan Mellemsether mistet jobben i vår, begynte han å legge ut videoer på Facebook hvor han lurte på forskjellige ting. Nå har videoene blitt sett av tusener.

– Jeg tror det slår an hos folk fordi det er ekte. Alle har en luring i seg. Som barn var luringen veldig naturlig for oss. Vi ønsket oss større innsikt i ting. Man får ikke innsikt av å begrense seg selv med bastante meninger.

Kan åpne samfunnet

– Jeg har alltid undret og lurt. Luring er et veldig komplekst begrep, for meg handler det om å reflektere med en barnlig nysgjerrighet. Man tar av seg hverdagsbrillene og observerer samfunnet uten filter.

I Mellemsethers første video reflekterer han rundt hvor bringebærene i bringebærsyltetøyet egentlig kommer fra og om de i det hele tatt er ekte.

– På Facebook når jeg ut til vennene mine, og det var i utgangspunktet det jeg ønsket. Jeg fikk mye god respons på "bringebær-videoen". Dette gjorde meg veldig inspirert, jeg fikk nye ideer og starta facebook-siden hvor jeg delte flere "lure-videoer."

Oskar Lure-facebookside

Mellemsether har startet en Facebook-side for luring.

Foto: Skjermdump fra Facebook

Han driver nå facebook-siden "Oskar lure". Her lurer han for eksempel på hvordan man kan bruke "unyttige" ting i hjemme til noe bra. Samtidig ønsker han at vi skal bli mer åpne gjennom luring.

– Jeg tror det er viktig å være åpen og nysgjerrig uansett om du er uenig i den andres mening. Verden blir et bedre sted når vi åpner oss mer for hverandre.

Luring til folket

I kveld tar han luringen et steg videre. Trondheim julemarked i samarbeid med Trondheim Calling arrangerer Lurebord i lavvoen på Trondheim Torg.

– Luringen min ble plukket opp fra noen som jobber med julemarkedet. I lavvoen vil jeg kjøre luring som får folk nærmere hverandre. Vi skal bare være sammen, her og nå.

Han håper felles luring vil føre til mer aksept.

– Jeg håper de sitter igjen med en følelse av mer aksept for andre og seg selv. Jeg tror det blir godt i kveld for mange å ta av seg hverdagsbrillene sammen.

Mellemsether har nå jobb igjen, men luring skal han fortsette med.

– Det finnes onde grunner til å lure og noe kan bli litt konspirerende, men vi må akseptere at vi ikke vet alt og avslutte luringen positivt. Vi skal ha det bra og gøy med luring, og det går så lenge vi har et grunnsyn på mennesket som godt.