NRK Meny
Normal

Her er de best på å unngå konkurs og inkasso

Som en av få kommuner i Norge var det ingen betalingsanmerkninger eller konkurser i næringslivet i Osen i Sør-Trøndelag i første kvartal.

Osen sentrum

Osen er en kystkommune i Sør-Trøndelag med rundt 1 000 innbyggere.

Foto: Ellen Janne Hunn Olsen

– Det er veldig hyggelig informasjon. Det er ikke hver dag vi får beskjed om at vi er på topp, og det er desto mer hyggelig når det skjer, sier Osen-ordfører Jørn Nordmeland til NRK.

Jørn Nordmeland

Ordfører Jørn Nordmeland i Osen.

Foto: Privat

Det er tall fra inkassoselskapet Lindorff som viser at Osen er en av bare åtte kommuner i Norge uten betalingsanmerkninger eller konkurser blant aksjeselskapene i årets tre første måneder.

I snitt hadde nær ni prosent av aksjeselskapene i kommunene slike anmerkninger, ifølge inkassoselskapet. Betalingsanmerkninger er uheldig, særlig for mindre og mellomstore virksomheter.

– Kredittratingen blir dårligere. Man mister økonomisk tillit om man skal ha kreditter eller lån, og skal virksomheter hente inn ytterligere aksjekapital kan investorene bli skeptiske og kanskje skygge banen, sier kommunikasjonsdirektør Sting Inge Eikemo i Lindorff.

Jord, hav og fisk

Det er registrert 40 aksjeselskaper i Osen, og mye av næringslivet er tuftet på jordbruk, havbruk og fiske.

I tillegg har kommunen erfaring med at bedrifter utenfra etablerer senter for kundeservice i Osen. Det startet med Chess, i dag er 18–19 personer ansatt i selskapet One2cel AS.

– Jeg tror stabil arbeidskraft er årsaken til at det er attraktivt for Oslo-baserte firma å etablere seg i Osen, sier ordføreren.

Ansatte næringsrådgiver

Jørn Nordmeland sier Osen satser på næringsutvikling, for to år siden bestemte de å ansatte en egen næringsrådgiver.

– Kommunestyret gjorde det tøffe vedtaket å si at vi skal bruke penger på næringsutvikling. Vi vedtok å ansette en næringsrådgiver, og det er vel ganske mange år siden en liten distriktskommune har sagt det.

– I dag er rådgiveren fullt engasjert med å tilrettelegge for servicenæringen opp mot blant annet vindkraftutbyggingen som kommer neste år, sier Jørn Nordmeland.